´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 75

Frigiditate - enciclopedia universala

Frigiditate:  Tulburare a sexualitatii feminine constand in absenta satisfactiei sexuale in timpul raporturilor. Frigiditatea poate fi completa (absenta totala de apetit si de placere sexuala, denumita si anorgasmie) sau partiala, femeia nu ajunge la orgasm decat foarte rar, dar relatiile sexuale raman satisfacatoare in perioada care precede juisarea. Cauzele unei frigiditati sunt multiple, ele pot fi organice (infectie, dezechilibru hormonal, alcoolism, sarcina dificila, menopauza) sau psihologice (teama de o sarcina sau de o boala sexuala, surmenajul, stresul, depresia, detasarea fata de partener). Un tratament este aproape intotdeauna posibil: el poate sa se bazeze pe hormonoterapie sau pe psihoterapie, de exemplu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Frison - enciclopedia universala

Frison:  Tremuratura involuntara, mai mult sau mai putin generalizata, a muschilor. Frisonul poate fi insotit de clantanituri ale dintilor si de oripilare ("piele de gaina"). Este o reactie normala a corpului fata de frig. Ca raspuns la scaderea temperaturii corpului, reflexul de frison, provocand contracturi musculare, genereaza caldura. Frisonul se observa, de asemenea, in asociere cu un puseu de febra, in faza initiala a bolilor infectioase, sau in cursul septicemiilor, cand au loc descarcarile microbiene in circulatia sangvina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Friza - enciclopedia universala

Friza:  Element al arhitecturii antice grecesti, situat in partea superioara a unei constructii, ornamentat cu basoreliefuri, sculpturi, picturi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fronda - enciclopedia universala

Fronda:  Nume dat revoltelor din Franta dintre 1648 si 1653, izbucnite in timpul minoratului regelui Ludovic XIV, cand parlamentul si nobilimea au incercat sa recupereze autoritatea pierduta profitand de dificila situatie politico-economica din tara si de ostilitatea cu care era inconjurat primul ministru J. Mazarin.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 72 73 74

75

76 77 78 »
«

»