´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 77

Frontul National Democrat (FND) - enciclopedia universala

Frontul National Democrat (FND) :  Coalitie a fortelor politice de stanga, creata in octombrie 1944 din initiativa PCR. La FND au aderat Partidul Social-Democrat, Comisia de organizare a miscarii sindicale, Frontul Plugarilor, Uniunea Patriotilor, Uniunea Tineretului Comunist, Madosz-ul (ulterior Uniunea Populara Maghiara) si alte organizatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Frontul Renasterii Nationale (FRN) - enciclopedia universala

Frontul Renasterii Nationale (FRN):  Partid politic unic in stat (primul partid de "masa" din istoria Romaniei), infiintat la 28 iunie 1938, care cuprindea in randurile sale pe toti cetatenii tarii, cu exceptia militarilor activi si a judecatorilor, avand drept scop sprijinirea monarhiei in general si a regimului autoritar al regelui Carol II. Seful suprem al FRN era regele. La 22 iunie 1940, Carol II a hotarat transformarea FRN in Partidul Natiunii, declarat "partid unic si totalitar", sub conducerea suprema a regelui. Desfiintat prin Decretul din 9 septembrie 1940.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Frontul Salvarii Nationale (FSN) - enciclopedia universala

Frontul Salvarii Nationale (FSN):  1. Organism al puterii de stat constituit, la Bucuresti, in 22 decembrie 1989, ca urmare a evenimentelor revolutionare din 16-22 decembrie, avand drept scop "instaurarea democratiei, libertatii si demnitatii poporului roman". 2. Partid politic creat in februarie 1990, la Bucuresti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fronul Plugarilor (FP) - enciclopedia universala

Fronul Plugarilor (FP):  Organizatie politica a taranimii din Romania. Creata in ianuarie 1933, sub conducerea dr. Petru Groza. In decembrie 1935, FP a incheiat intelegeri si acorduri de lupta antifascista cu Madosz-ul, Blocul Democrat si Partidul Socialist (Popovici). In perioada postbelica, pana la autodizolvarea sa (februarie 1953) si-a desfasurat activitatea sub tutela partidului comunist.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 74 75 76

77

78 79 80 »
«

»