´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 78

Frotiu - enciclopedia universala

Frotiu:  Prelevare si intindere pe lama, intr-un strat subtire, a unei picaturi dintr-un lichid biologic (sange, lichid cefalorahidian, secretie, urina), a unui produs patologic (puroi, scurgere) sau a celulelor dintr-un tesut sau dintr-un organ (ganglion, vagin etc.) in vederea unei observatii microscopice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Frotiu cervicovaginal - enciclopedia universala

Frotiu cervicovaginal:  Prelevare si intindere pe lama a celulelor vaginului si colului uterin in vederea observarii lor la microscop. Frotiul cervicovaginal, denumit in mod obisnuit frotiu, este un examen de depistare a cancerului de vagin sau de col uterin; el permite, de asemenea, decelarea modificarilor celulelor inainte ca acestea sa devina canceroase, permitand sa se instituie un tratament preventiv. Doua frotiuri practicate la un an interval sunt recomandate la inceputul vietii sexuale, apoi un frotiu la 2-3 ani pana la varsta de 65 ani. In caz de frotiu normal si/sau de suspiciune de boala transmisibila sexual, frotiul trebuie sa fie efectuat mai des. Frotiul cervicovaginal se practica la un ginecolog sau intr-un laborator. El nu trebuie sa fie precedat de o toaleta a vaginului. Medicul solicita pacientei sa se aseze pe masa de examinare in pozitie ginecologica, adica cu genunchii indoiti si indepartati, cu picioarele pe suporti. Ginecologul aplica intai un specul, un mic aparat in forma de cioc de rata care permite sa se departeze usor peretii vaginului pentru a-l putea observa mai bine si, de asemenea, pentru a vedea mai bine colul uterin. Prelevatul este intins pe o lama de sticla, apoi este colorat cu reactivi. Frotiul de depistare este o proba nedureroasa; se intampla sa se produca o usoara sangerare din cauza frecarii cu spatula pe col; aceasta sangerare este fara gravitate si se opreste de la sine in una-doua zile. Trebuie stiut ca perioada sangerarilor menstruale este singurul moment al ciclului care este contraindicata pentru frotiu, deoarece prezenta sangelui in prelevat risca sa falsifice interpretarea rezultatelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Frotiu sangvin - enciclopedia universala

Frotiu sangvin:  Prelevare si intindere pe o lama de sticla a celulelor din sange in vederea unei observatii microscopice a acestora dupa colorarea specifica. Un frotiu permite diagnosticarea infectiilor ca, de exemplu, paludismul, reperand parazitul in globulele rosii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fruct - enciclopedia universala

Fruct:  Produs comestibil al unor vegetale. de savoare in general dulce. Fructele sunt bogate in apa, in glucide (fructoza, mai ales), in fibre vegetale (celuloza si pectina, prezente mai ales in coaja lor), in vitamine (vitamina C in citrice mai ales, vitaminele Bl, B2 si B6 in fructele uscate, precursorii de vitamina A in fructele cu sambure si in fructele baca) si in saruri minerale. Continutul lor in glucide variaza intre 5 si 19% pentru fructele proaspete, pana la 40%, chiar 60% pentru fructele uscate (curmale, smochine, stafide). Fructele uscate au o valoare calorica mult mai ridicata decat fructele proaspete si sunt foarte bogate in glucide simple, in sodiu, potasiu si calciu. Fructele oleaginoase (migdale, nuci, alune) sunt bogate in fibre, in proteine si mai ales in lipide; ele sunt mult mai calorice decat fructele proaspete: 400 calorii pentru 100 grame. Consumate in cantitati rezonabile, fructele proaspete constituie un bun aport de fibre si de vitamine. Pregatirea lor termica le face mai digestibile datorita modificarilor din compozitia lor in fibre si in glucide, dar, in schimb, apare inconvenientul de a fi suferit o pierdere importanta de vitamine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 75 76 77

78

79 80 81 »
«

»