´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 80

FTP - enciclopedia universala

FTP:  (File Transfer Protocol) - modalitate prin care poate fi accesata informatia dorita in reteaua Internet si care permite accesul la directoarele si fisierele din retea, cautarea facandu-se destul de dificil daca nu se cunoaste in prealabil localizarea fisierului dorit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

FTX - enciclopedia universala

FTX:  (Fault Tolerant uniX) - implementare a sistemului de operare UNIX System V, Release 4 al firmei Novell, cu suport pentru multiprocesare. Este prima implementare a SVR4 disponibila pe o platforma HW toleranta la erori

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fugaciul - enciclopedia universala

Fugaciul:  este o ruda a culicului si a scoicarului. In functie de specie, marimea sa variaza intre cea a unei ciocarlii si cea a unui graur. El apreciaza mult terenurile mlastinoase de la tarmul marii, unde traieste adesea grupat in stoluri mari. Cu ciocul sau lung si drept, el scormoneste malul in cautarea micilor nevertebrate cu care se hraneste (scoici, viermi). Unele specii de fugaci sunt monogame (masculii si femelele nu au decat un singur partener), altele sunt poligame (fiecare mascul are mai multe femele), in sfarsit, altele, ca fugaciul de tarm. Femela face intre 2 si 5 oua, care trebuie clocite intre 18 si 32 de zile. Puii parasesc cuibul foarte rapid dupa ce ies din oua.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fugaciul de tarm (Calidris alpina) - enciclopedia universala

Fugaciul de tarm (Calidris alpina):  Cuibareste in zonele de tundra din Nordul Europei si Asiei. In Romania poate fi vazut in perioada de pasaj, toamna si primavara, pe malurile lacurilor si tarmul Marii Negre. Ierneaza in zonele litorale din Sudul Europei si Asiei si Nordul Africii. Exista trei subspecii de fugaci pitic: - Calidris alpina alpina - cuibareste in Nordul Scandinaviei, are ciocul usor curbat si o coloratie bruna-caramizie intensa pe spate in perioada de vara. - Calidris alpina arctica - cuibareste in Groenlanda si are ciocul mai scurt si corpul mai durduliu. - Calidris alpina schinzii - cuibareste in Sudul Scandinaviei si Marea Britanie si are corpul mai durduliu. Pennajul este brun-cenusiu p[e spate si alb pe burta. Primavara si vara apare coloratie bruna-caramizie intensa de pe spate, cu penele bine definite ca niste solzi. Pe piept si burta apare o pata neagra. Ciocul si picioarele sunt negre. Lungimea corpului este de 16-20 cm, deschiderea aripilor de 35-40 cm si greutatea de 40-50 g. Hrana este constituita din mici nevertebrate care traiesc pe malurile apelor. Ponta contine 4 oua iar perioada de incubatie este de 20-21 de zile. Masculul este cel mai preocupat de clocit si cresterea puilor si nu de putine ori femela paraseste prima ponta pentru a se imperechea din nou.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 77 78 79

80

81 82 83 »
«

»