Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 81

Fugaciul de tarm (Calidris alpina) - enciclopedia universala

Fugaciul de tarm (Calidris alpina):  Cuibareste in zonele de tundra din Nordul Europei si Asiei. In Romania poate fi vazut in perioada de pasaj, toamna si primavara, pe malurile lacurilor si tarmul Marii Negre. Ierneaza in zonele litorale din Sudul Europei si Asiei si Nordul Africii. Exista trei subspecii de fugaci pitic: - Calidris alpina alpina - cuibareste in Nordul Scandinaviei, are ciocul usor curbat si o coloratie bruna-caramizie intensa pe spate in perioada de vara. - Calidris alpina arctica - cuibareste in Groenlanda si are ciocul mai scurt si corpul mai durduliu. - Calidris alpina schinzii - cuibareste in Sudul Scandinaviei si Marea Britanie si are corpul mai durduliu. Pennajul este brun-cenusiu p[e spate si alb pe burta. Primavara si vara apare coloratie bruna-caramizie intensa de pe spate, cu penele bine definite ca niste solzi. Pe piept si burta apare o pata neagra. Ciocul si picioarele sunt negre. Lungimea corpului este de 16-20 cm, deschiderea aripilor de 35-40 cm si greutatea de 40-50 g. Hrana este constituita din mici nevertebrate care traiesc pe malurile apelor. Ponta contine 4 oua iar perioada de incubatie este de 20-21 de zile. Masculul este cel mai preocupat de clocit si cresterea puilor si nu de putine ori femela paraseste prima ponta pentru a se imperechea din nou.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fugaciul mic (Calidris minuta) - enciclopedia universala

Fugaciul mic (Calidris minuta):  Este o pasare migratoare care se reproduce in zonele de tundra din Nordul Europei. De toamna si pana primavara poate fi vazut in toata Europa in zonele litorale. In interiorul continentului, apare toamna si primavara pe rutele de migratie, aflate in principal in Europa Estica. Fugaciul mic are un penaj de culoare cenusie-bruna in partile superioare si alba in partile inferioare. Ciocul si picioarele sunt negre. Penele de pe spate si aripi au aspectul unor solzi cu marginile in nuante deschise. Culoarea bruna este mult mai intensa primavara, in perioada reproducerii. Lungimea fugaciului mic este de 12-14 cm, deschiderea aripilor de 34-37 cm si greutatea de 20-40 g. Hrana este alcatuita din mici vietuitoare de pe malurile apei. Cuibul este construit pe teren uscat, protejat de eventuale inundatii dar in imediata apropiere a ochiurilor de apa si a terenurilor mlastinoase. Comportamentul reproductiv este destul de ciudat, fugaciul mic este atat monogam cat si poligam. In cazul perechilor monogame, ambii parteneri participa la clocitul celor 3-4 oua timp de 20-21 de zile si la cresterea puilor. In unele cazuri, atat masculul cat si femela parasesc prima ponta, in timp ce partenerul cloceste, pentru a construi un alt cuib cu o alta femela respectiv mascul. Partenerul ramas, fie el femela sau mascul, va continua sa cloceasca si sa cresca puii de unul singur.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fugaciul pitic (Calidris temminckii) - enciclopedia universala

Fugaciul pitic (Calidris temminckii):  Mai este numit si fugaci sur datorita culorii penajului. Cuibareste in zonele de tundra din Nordul Europei si ierneaza in Africa de Nord si Centrala si Asia de Sud. Putine exemplare ierneaza in zonele litorale europene. In Romania pot fi vazuti in perioada migratiei, toamna si primavara. Penajul este cenusiu in partile superioare si alb in partea inferioara. Ciocul este negru iar picioarele galben-verzui; galbenul devine mai intens primavara si tot in aceasta perioada apar nuantele brune de pe aripi si spate si petele brun-inchis spre negru. Fugaciul pitic este o pasare mica, cu o lungime de 13-14 cm, deschiderea aripilor de 34-37 cm si greutatea de 20-40 g. Hrana fucaciului pitic este constituita din mici nevertebrate aflate pe malurile apelor, atat in vegetatia de pe mal cat si in aplele putin adanci. Comportamentul reproductiv este tipic pentru fugaci. Ambii parinti pot cloci cele 2-4 oua dimp de 21-22 de zile insa se poate si ca unul dintre parteneri sa paraseasca prima ponta pentru a se imperechea din nou. Partenerul ramas, fie el mascul sau femela, va cloci si va creste puii singur.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fulga, Laurentiu - enciclopedia universala

Fulga, Laurentiu:  (n. 2 noiembrie 1916, com. Fulga, jud. Prahova - d. 16 noiembrie 1984, Bucuresti; nume la nastere: Laurentiu Ionescu) - scriitor. A absolvit Liceul Militar la Chisinau si Facultatea de Litere si Filosofie la Bucuresti. Prizonier de razboi in URSS, intors cu detasamentul Tudor Vladimirescu. A fost vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor cu incepere din 1968. Dupa proza de inceput, de un romantism debordant, Straniul paradis, 1942, a evoluat spre realismul de larga cuprindere sociala in care apar personaje arhetipale: Eroica, 1956; Alexandra si Infernul, 1966, Premiul Uniunii Scriitorilor, dupa care s-a turnat un film) ; Moartea lui Orfeu, 1970, Premiul Academiei; Fascinatia, 1977; Salvati sufletele noastre, 1980, Premiul Uniunii Scriitorilor; E noapte si e frig seniori, 1983. A scris ocazional si teatru. Laureat al Premiului de Stat (1952) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 78 79 80

81

82 83 84 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct