´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 81

Fugaciul mic (Calidris minuta) - enciclopedia universala

Fugaciul mic (Calidris minuta):  Este o pasare migratoare care se reproduce in zonele de tundra din Nordul Europei. De toamna si pana primavara poate fi vazut in toata Europa in zonele litorale. In interiorul continentului, apare toamna si primavara pe rutele de migratie, aflate in principal in Europa Estica. Fugaciul mic are un penaj de culoare cenusie-bruna in partile superioare si alba in partile inferioare. Ciocul si picioarele sunt negre. Penele de pe spate si aripi au aspectul unor solzi cu marginile in nuante deschise. Culoarea bruna este mult mai intensa primavara, in perioada reproducerii. Lungimea fugaciului mic este de 12-14 cm, deschiderea aripilor de 34-37 cm si greutatea de 20-40 g. Hrana este alcatuita din mici vietuitoare de pe malurile apei. Cuibul este construit pe teren uscat, protejat de eventuale inundatii dar in imediata apropiere a ochiurilor de apa si a terenurilor mlastinoase. Comportamentul reproductiv este destul de ciudat, fugaciul mic este atat monogam cat si poligam. In cazul perechilor monogame, ambii parteneri participa la clocitul celor 3-4 oua timp de 20-21 de zile si la cresterea puilor. In unele cazuri, atat masculul cat si femela parasesc prima ponta, in timp ce partenerul cloceste, pentru a construi un alt cuib cu o alta femela respectiv mascul. Partenerul ramas, fie el femela sau mascul, va continua sa cloceasca si sa cresca puii de unul singur.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fugaciul pitic (Calidris temminckii) - enciclopedia universala

Fugaciul pitic (Calidris temminckii):  Mai este numit si fugaci sur datorita culorii penajului. Cuibareste in zonele de tundra din Nordul Europei si ierneaza in Africa de Nord si Centrala si Asia de Sud. Putine exemplare ierneaza in zonele litorale europene. In Romania pot fi vazuti in perioada migratiei, toamna si primavara. Penajul este cenusiu in partile superioare si alb in partea inferioara. Ciocul este negru iar picioarele galben-verzui; galbenul devine mai intens primavara si tot in aceasta perioada apar nuantele brune de pe aripi si spate si petele brun-inchis spre negru. Fugaciul pitic este o pasare mica, cu o lungime de 13-14 cm, deschiderea aripilor de 34-37 cm si greutatea de 20-40 g. Hrana fucaciului pitic este constituita din mici nevertebrate aflate pe malurile apelor, atat in vegetatia de pe mal cat si in aplele putin adanci. Comportamentul reproductiv este tipic pentru fugaci. Ambii parinti pot cloci cele 2-4 oua dimp de 21-22 de zile insa se poate si ca unul dintre parteneri sa paraseasca prima ponta pentru a se imperechea din nou. Partenerul ramas, fie el mascul sau femela, va cloci si va creste puii singur.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fulga, Laurentiu - enciclopedia universala

Fulga, Laurentiu:  (n. 2 noiembrie 1916, com. Fulga, jud. Prahova - d. 16 noiembrie 1984, Bucuresti; nume la nastere: Laurentiu Ionescu) - scriitor. A absolvit Liceul Militar la Chisinau si Facultatea de Litere si Filosofie la Bucuresti. Prizonier de razboi in URSS, intors cu detasamentul Tudor Vladimirescu. A fost vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor cu incepere din 1968. Dupa proza de inceput, de un romantism debordant, Straniul paradis, 1942, a evoluat spre realismul de larga cuprindere sociala in care apar personaje arhetipale: Eroica, 1956; Alexandra si Infernul, 1966, Premiul Uniunii Scriitorilor, dupa care s-a turnat un film) ; Moartea lui Orfeu, 1970, Premiul Academiei; Fascinatia, 1977; Salvati sufletele noastre, 1980, Premiul Uniunii Scriitorilor; E noapte si e frig seniori, 1983. A scris ocazional si teatru. Laureat al Premiului de Stat (1952) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fulger globular - enciclopedia universala

Fulger globular:  Fulgerul globular este un posibil fenomen atmosferic electric despre care se cunosc foarte putine lucruri. Termenul se refera la aparitiile unor obiecte sferice, de obicei luminoase, care variaza ca marime de la un bob de mazare la cativa metri in diametru. Acest fenomen este de obicei asociat cu furtunile, dar dureaza mult mai mult decat fractiunea de secunda a unui fulger. Multe dintre primele descrieri timpurii spun ca in cele din urma mingea explodeaza, uneori cu consecinte fatale, lasand in urma sa un miros de sulf.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 78 79 80

81

82 83 84 »
«

»