´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 84

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni - enciclopedia universala

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni:  (din 20 aprilie 1999) - are drept scop coordonarea si realizarea de programe subordonate interesului national, statului national unitar roman, in relatiile cu romanii de pretutindeni, precum si promovarea si coordonarea de politici prin care romanii de pretutindeni sa contribuie la integrarea Romaniei in structurile Europene si Euro- Atlantice. Fundatia s-a constituit ca persoana juridica, de drept privat, non- guvernamentala, apolitica si fara scop lucrativ. Obiectivele prioritare: conservarea si afirmarea identitatii etnice, lingvistice, culturale si religioase a romanilor de pretutindeni si in special din zonele unde acestia sunt amenintati cu deznationalizarea; reluarea si intarirea legaturilor firesti cu Romania ale fiecarui roman din afara frontierelor; refacerea spatiului cultural, spiritual, economic si etnic romanesc; desfasurarea de activitati de cercetare, educationale si de informare in diverse domenii ce servesc scopurilor Fundatiei; promovarea de programe de educatie civica si de dezvoltare comunitara; organizarea de evenimente stiintifice, de consulting si transfer de know-how; organizarea de activitati cu caracter filantropic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fundatia Romania de Maine - enciclopedia universala

Fundatia Romania de Maine:  (din 1990, Bucuresti) actionar unic preofesorul Aurelian Bondrea. Fundatia detine din 1991 Universitatea Spiru Haret, care are 30.000de studenti, facultati de Limba si Literatura Romana, Limbi si Literaturi Straine, Arhitectura, Matematica-Informatica, Drept, Istorie, Geografie, Teatru, Muzica, Relatii Internationale si Studii Europene, Sociologie-Psihologie, Management Financiar-Contabil, Marketing si Comert Exterior, Finante si Banci, Filosofie- Jurnalism, Medicina Veterinara, Educatie Fizica si Sport. Are filiale in toate orasele importante al tarii, ca si la Chisinau. Detine Televiziunea Romania de Maine, doua publicatii universitare, o editura si o tipografie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fundatiile Regale Romane - enciclopedia universala

Fundatiile Regale Romane:  (1934-1947) - Bucuresti. Formate prin reunirea a cinci fundatii: Fundatiunea culturala Regele Mihai I (1927-1933) , Bucuresti; Fundatiunea universitara Regele Carol I, Bucuresti, care si-a continuat activitatea dupa 1945 in emigratie, la Paris, pana in deceniul al VII- lea al veacului XX; Fundatia Regele Ferdinand I din Iasi si Institutul de cercetari experimentale Regele Carol al II-lea din Cluj. Lor Ii s-a alaturat Fundatia pentru literatura si arta Regele Carol al II-lea din Bucuresti. Denumirea completa era Uniunea Fundatiilor Culturale Regale. Sustinute financiar de casa regala, acordau burse de studii, premii literare (chiar si pentru lucrari de debut in manuscris) , aveau biblioteci, editura si revista. Sediul central era actuala Biblioteca centrala Universitara din Bucuresti. Se reclamau prin programul desfasurat drept continuatoare ale Junimii, dar erau, mai curand, continuatoare ale Fundatiei Universitare Carol I, al carei program il dezvoltau.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fundoianu (Fondane) , B (enjamin) - - enciclopedia universala

Fundoianu (Fondane) , B (enjamin) -:  (n. 14 noiembrie 1898, Iasi - d. 22 octombrie 1944, Auschwitz; nume la nastere: Benjamin Wexler) - poet si eseist. A inceput Dreptul la Iasi, dar nu l- a terminat. A debutat cu o povestire biblica, Tagaduinta lui Petru, 1918, a publicat Images et livres de France, 1921. Membru al cenaclului Sburatorul. Se stabileste la Paris in 1923, dar publica in tara volumul de versuri avangardiste Privelisti, 1930 si la Paris volumele Ulysse, 1933 si Titanic, 1937, semnate cu numele Benjamin Fondane. Acolaborat la revista avangardistaIntegral a lui Brunea-Fox (1930) si la unu a lui Sasa Pana (1931) . A scris eseuri de tip existentialist: La consdence malheureuse (Constiinta nefericita, 1936; Rimbaud, le Voyou (Rimbaud, vagabondul) , 1933; Baudelaire et l'experience du gouffre (Rimbaud si experienta abisului) , 1947, postum; L '

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 81 82 83

84

85 86 »
«

»