´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 85

Funiculita - enciclopedia universala

Funiculita:  Inflamatie a cordonului spermatic testi-cular (format de canalul deferent, arterele spermatice si deferentiale si venele spermatice).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Furcile caudine - enciclopedia universala

Furcile caudine:  Jug, constituit dintr-o lance dispusa orizontal peste alte doua infipte in pamant, sub care a fost silita sa treaca, in semn de umilinta, armata romana invinsa de samniti (321 i.Hr.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Furnicarul - enciclopedia universala

Furnicarul:  este un animal ciudat, cel mai cunoscut fiind furnicarul mare care este o ruda a lenesului si, ca si acesta, face parte din grupa mamiferelor edentate. Este un veritabil aspirator de furnici si de termite. Se hraneste cu aceste insecte spargand furnicarele si termitierele cu ajutorul labelor lui groase inarmate cu gheare si introducandu-si in ele limba vascoasa, lunga de 40 cmetri! El poate inghiti pana la 30.000 de furnici pe zi! Cel mai frapant la acest animal este capul lung, de forma unui fus, care se termina cu o gura foarte mica in care aluneca limba sa lipicioasa. El este inofensiv, dar, daca este atacat, se apara energic cu ghearele. De altfel, reuseste cateodata sa-si sufoce adversarul (puma si jaguarul) introducandu-si limba in narile lui! Dupa 6 luni de gestatie, femela aduce pe lume un pui care va ramane 2 ani impreuna cu ea, inainte de a pleca sa traiasca solitar. In timpul acestor doi ani, ea il poarta adesea in spinare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Furnicatura - enciclopedia universala

Furnicatura:  Senzatie superficiala de piscatura, aparand spontan sau dupa compresia unui nerv sau a unui vas sangvin. Furnicatura este adesea benigna atunci cand este legata de o compresie mecanica si trecatoare a unui membru. Ea mai poate sa fie indiciul unei neuropatii periferice, localizarea furnicaturii dand informatii cu privire la nervul atins.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 82 83 84

85

86 »
«

»