´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 9

Fanta labiopalatina - enciclopedia universala

Fanta labiopalatina:  Malformatie caracterizata printr-o fanta a buzei superioare si/sau a palatului. Fanta lobiopalatina este cea mai frecventa la baieti, in timp ce sectionarea palatului se intalneste cel mai des la fete. Fanta labiopalatina se prezinta ca o intrerupere a buzei rosii si a buzei albe cu, uneori, largirea importanta a narinei. Atunci cand copilul deschide gura, se vede in palat o fanta care merge pana la omusor. Fanta labiopalatina antreneaza nu numai un aspect inestetic ci, uneori, si tulburari functionale: dificultati la hra-nire, la vorbit sau chiar ale auzului, consecutive unei eventuale obstructii a orificiului trompei lui Eustachio din ureche. Ecografia prenatala pune in evidenta astfel de anomalii, ceea ce permite pregatirea psihologica a familiei. La nou-nascut, malformatia este imediat vizibila. Tratamentul este chirurgical si intervine cat mai lepede dupa nastere. Buza, nasul si valul palatin (palatul moale) sunt reparate inaintea varstei de 6 luni. Bolta palatina (palatul tare) este, in general, operata ceva mai tarziu. Atunci cand risca sa se manifeste tulburari ale vorbirii, se intervine chiar pe faringe. In sfarsit, un specialist in otorino-laringologie va verifica libertatea de trecere a aerului in trompa lui Eustachio. In momentul adolescentei sunt uneori necesare mici retusuri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fantasticul literar - enciclopedia universala

Fantasticul literar:  Isi are originea in atractia pentru supranatural si pentru vis a fiintei umane, in functia pe care o au acestea de a permite iesirea din limitele impuse conditiei sale. Jocul cu posibilul a fost transpus in teme care se constitue intr-un adevarat repertoriu al genului: tema dublului; tema pactului cu fortele demonice; tema calatoriei sufletelor; tema calatoriei cosmice. Universul fantastic este populat cu fiinte stranii, cu obiecte magice, cu vehicule ciudate. Aceasta lume supranaturala are multe elemente in comun cu basmul, dar, in acelasi timp, are propriile legi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

FAQ - enciclopedia universala

FAQ:  (Frequently Asked Questions) - forma deosebit de raspandita de documentare in Internet. FAQ este o lista de intrebari puse frecvent si de raspunsuri despre un anumit subiect.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Far - enciclopedia universala

Far:  Constructie inalta prevazuta cu o sursa de lumina puternica, pentru semnalarea la distanta a punctelor importante situate de-a lungul liniilor de navigatie maritima.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»