´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 11

Gasca de vara (Anser anser) - enciclopedia universala

Gasca de vara (Anser anser):  O mai gasim in descrieri si sub numele de gasca mare sau gasca cenusie. Din aceasta specie provine si gasca domenstica de la noi. Gasca este o pasare migratoare care soseste in tara in luna februarie si pleca in luna noiembrie catre nordul Africii. Rar se intampla sa ramana la noi si asta mai ales in iernile blande. Toamna tarziu se aduna in grupuri, zburand in formatie de V sau de unghi cu cea mai experimentata gasca din grup in frunte. Prin cunscutul lor strigat isi iau ramas bun la fel cum anunta si venirea primaverii la revenirea lor din luna februarie, inceputul lui martie. Perechile care cuibaresc la noi prefera Delta Dunarii si cateva lacuri din sudul tarii. Penajul este de culoare cenusiu maro cu alb in zona pantecelor si sub coada. Penele de pe spate si aripi au marginile albe. Ciocul si picioarele sunt de culoare portocalie. Gasca de vara este cea mai mare specie de gaste din tara, avand o greutate de pana la 4 kg, o lungime de pana la 85 cm si anvergura aripilor de pana la 1,65 m. Masculul se poate diferentia de femela prin marime si mai putin prin caracteristici ale penajului. Gasca mare este foarte cautata de vanatori pentru ca se hraneste de obicei in afara baltilor, pe pajisti si miristi, cu cereale, seminte, diferite produse vegetale si din acest motiv carnea de gasca de vara nu miroase a peste. Pentru cuibarit prefera zonele intinse si joase cu stuf si pajisti in apropiere. Gasca depune pana la 6 oua albe intr-o singura ponta pe an. Gasca de vara este o pasare cu un interes crescut din partea vanatorilor. Din acest motiv trebuie avuta in vedere o monitorizare corecta si obiectiva a populatiilor in asa fel incat sa nu avem o scadere drastica a exemplarelor in urmatorii ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gaster, Moses - enciclopedia universala

Gaster, Moses:  (n. 17 septembrie 1856, Bucuresti - d. 5 martie 1939, Abingdon, Marea Britanie) - filolog si folclorist. A absolvit Seminarul Rabinic de la Breslau (azi Wroclaw) si Filologia la Leipzig. Junimist. A fost expulzat din tara in 1885 ca evreu (sefard) . S-a stabilit la Londra, unde a fost presedinte al The British Folklore Society (1908) . A fost ales, la propunerea lui Sextil Puscariu, membru de onoare al Academiei Romane (1929) . Ca filolog a fost adeptul lui B. P. Hasdeu. Cea mai importanta lucrare filologica este Chrestomatie romana, 1891, care cuprinde fragmente din peste doua sute de monumente de limba veche romaneasca (sec. al XVI-lea - al XVIII-lea) , texte populare si dialectale. A scris Literatura populara romana, 1883, unde a folosit metoda comparatista. S-a ocupat de fonetica istorica, lexicologie, onomastica, toponimie, gramatica istorica, ortografie si a sustinut romanitatea limbii si a poporului roman.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gastrectomie - enciclopedia universala

Gastrectomie:  Ablatie chirurgicala partiala sau totala a stomacului. O gastrectomie este o interventie chirurgicala majora, practicata sub anestezie generala. Gastrectomia totala este indicata, in general, pentru un cancer avansat de stomac, iar gastrectomia partiala pentru un cancer intr-un stadiu putin avansat sau pentru un ulcer rezistent la medicatia antiulceroasa. Dupa gastrectomia totala, chirurgul restabileste circuitul digestiv prin imbinarea esofagului cu jejunul (a doua parte a intestinului subtire). Alimentele trec atunci direct in intestin. Gastrectomia partiala indeparteaza doar antrul (partea inferioara) a stomacului, sau pele doua treimi inferioare, sau chiar patru cincimi inferioare ale acestuia; chirurgul realizeaza apoi o anastomoza intre partea restanta a organului si duoden (prima parte a intestinului subtire) sau o ansa de jejun, portiunea gastrica destinata sa fie legata de intestin fiind in prealabil ingustata cu scopul de a evita o golire prea rapida a stomacului (sindromul de inundare jejunala). In tratamentul ulcerelor, gastrectomia este asociata unei sectionari a nervilor pneumogastrici (vagotomie tronculara).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gastrina - enciclopedia universala

Gastrina:  Hormon peptidic secretat de catre celulele endocrine ale antrului gastric (partea inferioara a stomacului) si de catre peretii duodenului si ai jejunului care participa la digestia alimentelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 8 9 10

11

12 13 14 »
«

»