Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 12

Gastrita - enciclopedia universala

Gastrita:  Inflamatie a mucoasei stomacului. Gastritelc pot fi acute sau cronice. Gastritele acute sunt inflamatii acute ale mucoasei stomacului au cauze foarte diferite: medicamentele (indeosebi antiinflamatoarele), alergia, stresul, agentii infectiosi. Simptomele bolii, inconstante, sunt in principal durerile gastrice (arsuri de stomac), declansate sau exacerbate de luarea unei mese. Principalul risc al acestei boli este hemoragia digestiva, a carei importanta este imprevizibila. Acesta face apel la un regim alimentar putin iritant (fara condimente, fara alcool, fara prajeli) si la pansamente gastrice si medicamente antisecretorii (care reduc aciditatea gastrica). Gastritele acute se vindeca in cateva zile. Gastritele cornice sunt inflamatii cronice ale mucoasei stomacului sunt cauzate de unii agenti iritanti, in particular tutunul si alcoolul, consumul de medicamente antiinflamatorii sau chiar de unele fenomene de auto-imunitate (fabricarea de catre organism a unor anticorpi indreptati impotriva propriilor organe), ca in boala lui Biermer. O gastrita cronica poate sa se manifeste prin dureri gastrice. Cel mai des totusi, nu exista dureri gastrice, ci uneori doar o pierdere a poftei de mancare sau o mica hemoragie persistenta. Acesta consta, in principal, in atenuarea simptomelor, atunci cand ele exista (pansamente gastrice, regim fara alcool). In cazurile in care exista suspiciunea unei evolutii tumorale, este necesara o supraveghere gastroscopica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gastroenterita - enciclopedia universala

Gastroenterita:  Inflamatie a stomacului si a intestinului care provoaca tulburari digestive acute, in general trecatoare. O gastroenterita este de cele mai multe ori de origine infectioasa, virala (adenovirus, coronavirus, rotavirus, virusul lui Norwalk) sau bacteriana (salmonelle, shigelle, stafilococi) si ele se contracteaza prin ingestia de apa sau de alimente contaminate sau chiar prin transmisia orofecala (fecale duse la gura prin intermediul mainilor); astfel de forme apar intr-o maniera epidemica in colectivitati. O gastroenterita poate surveni, de asemenea, in caz de intoleranta alimentara sau medicamentoasa. O gastroenterita se traduce printr-o diaree de intensitate variabila care survine de cele mai multe ori brusc si este insotita de dureri gastrice, abdominale si de varsaturi. Formele cele mai grave pot antrena o deshidratare. Acesta consta, in principal, in odihna si in absorbtia de importante cantitati de lichide carora li s-au adaugat zahar si sare de bucatarie pentru a compensa apa, si electrolitii pierduti prin diaree si vome. De asemenea, se pot administra pacientului carbune medicinal si un antiseptic intestinal. Formele cele mai grave pot necesita o rehidratare in mediu spitalicesc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gastroscopie - enciclopedia universala

Gastroscopie:  Examen ce permite explorarea directa a mucoasei partii superioare a tubului digestiv, precum si practicarea unor interventii. Gastroscopia permite examinarea tubului digestiv de la esofag pana la duoden, extragerea corpilor straini si ablatia unor tumori mici, precum si oprirea unor hemoragii prin injectare sau coagulare. Tumorile mari pot fi decupate cu ajutorul sondelor laser introduse in gastrofibroscop.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gastrostomie - enciclopedia universala

Gastrostomie:  Operatie chirurgicala constand in legarea directa a stomacului cu pielea printr-o sonda care permite alimentarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 9 10 11

12

13 14 15 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct