´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 14

Gazania - enciclopedia universala

Gazania:  Gazania sau regele de cupru al toamnei este o planta de toamna inrudita cu floarea soarelui, apreciata indeosebi pentru forma si coloritul spectaculos al petalelor. Oricunde s-ar gasi, aceasta inveseleste si bine dispune persoanele din preajma. Gazania nu este o specie autohtonia, dar cu toate ca provine din Africa de Sud, planta s-a adaptat foarte bine la conditiile climatice din tara noastra. Astfel, o putem intalni chiar si acum, cand toamna si-a intrat deplin in drepturi, fie in decorul teraselor, ferestrelor sau balcoanelor, ori in casele pasionatilor de horticultura. Gazaniile sunt cultivate frecvent pentru toleranta la seceta care le face sa para mai nepretentioase comparativ cu alte flori de sezon. Se recomanda cultivarea acestora in locuri batute indelung de soare. Gazaniile arata cel mai bine grupate, fiindca impreuna evidentiaza frunzele si inelul de petale, avand culori care se incadreaza intre galben si portocaliu intens. Gazania trebuie cultivata in martie sau inceputul lui aprilie, intr-un compost putin fertil. Separat se planteaza in vase de 13 cm in diametru sau cate 2-3 impreuna in vase de 45 cm, asigurandu-se o drenare corespunzatoare a pamantului, o undare abundenta la inceput si lumina naturala. La sfarsitul toamnei se taie toate tulpinile si se lasa la o temperatura sub 7 grade Celsius. Gazania cuprinde 16 specii de plante care se inmultesc prin seminte sau butasi. Cea mai comuna specie este Gazania splendens, o planta cu talia de 20-30 cm, frunze lanceloare si flori mari galbene portocalii, asemanatoare cu margaretele. Planta infloreste din din iunie pana in octombrie. Prasile se fac cel putin o data pe luna pentru distrugerea crustei si buruienilor iar fertilizarea in functie de sol. Recomandate sunt 2-3 fertilizari pe parcursul perioadei vegetative. Un alt soi popular este Gazania agregare ( Gazania rigens ), care are un numar impresionant de denumiri, printre care "Aztec", "Burgundy", "Regele de cupru", "Red Fiesta", "Goldrush" si "Moonglow". O particularitate a gazaniei este ca florile se deschid numai la soare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gazela lui Thomson - enciclopedia universala

Gazela lui Thomson:  este o antilopa mica, foarte gratioasa traieste, ca multe alte antilope, in turme mari. Ea este permanent in alerta; poate observa pericolul de la mai mult de 300 metri. La cel mai mic semn de amenintare, ea se indeparteaza in goana mare, facand salturi lungi si in zig-zag. Este probabil antilopa cea mai rapida: poate alerga cu 80 km/h! Totusi, ea cade deseori prada leilor, gheparzilor si hienelor. Cand iarba este verde, ea are asigurata apa care-i este necesara. Insa atunci cand este seceta (cum este adesea cazul in Kenya si Tanzania, acolo unde traieste), ea are o intreaga serie de adaptari pentru a economisi apa din corp: blana sa de culoare deschisa reflecta razele de soare, nu transpira, excrementele ei sunt foarte uscate, iar urina este foarte concentrata. In plus, ea se hraneste noaptea (cand este mai putin cald si cand plantele sunt acoperite de roua); ziua, ea rumega, stand nemiscata! Fiecare dintre coarnele ei este alcatuit dintr-un os sudat de craniu si acoperit complet de un tegument cornos; coarnele cresc toata viata, fara sa-i cada vreodata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gazeta Bucovinei - enciclopedia universala

Gazeta Bucovinei:  (1891-1897, Cernauti) bisaptamnal politic si literar, organ al societatii bucovinele Concordia. A fost fondata de transilvaneanul Pompiliu Pipos, care lucrase la Tribuna Sibiu, apoi a fost pareluata de G. Bogdan-Duica. A incercat sa pastreze identitatea culturala si de traditii a romanilor dinBucovina.Avea un supliment pentru sate: Foaia sateanului", unde a publicat S. Fl. Marian folcor din Bucovina. In materie de literatura trebuie remarcat faptul ca au fost publicati autori din toate provinciile romanesti.Gazeta de Moldavia(1850-1858) - bisaptamanal, Iasi. Publicatie social- culturala care continua Albina romaneasca. A fost condusa de Gh. Asachi, anti-unionist, desi Costache Negruzzi, ca si - d. Kogalniceanu au fost colaboratorii revistei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gazeta de Transilvania - enciclopedia universala

Gazeta de Transilvania:  (1838-1946) saptamanal, bisaptamanal, de trei ori pe saptamana cotidian, Brasov. Revista in limba romana din Transilvania. Revista de cultura scoasa initial de George Baritiu. S-a mai numit, in diverse perioade, Gazeta transilvana sauGazeta Transilvaniei. A avut drept supliment Foaie pentru minte, inima si literatura (1838-1865) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 11 12 13

14

15 16 17 »
«

»