´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 17

Geam de far intr-o singura unitate etansa - enciclopedia universala

Geam de far intr-o singura unitate etansa:  Far principal de automobil dintr-o singura bucata in care filamentul este parte integranta din far iar lentila formeaza tubul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Geaman - enciclopedia universala

Geaman:  Fiecare dintre copiii nascuti dintr-o sarcina gemelara. Exista gemenii adevarati sau homozigoti si gemenii faisi sau dizigoti.Gemenii adevarati, zisi homozigoti, provin din fecundarea unui singur ovul de catre un singur spermatozoid. Fetusii se afla in acelasi sac ovular si impart aceeasi placenta: ei se numesc univitelini. Intotdeauna de acelasi sex, ei au un patrimoniu genctic identic si seamana foarte mult unul cu altul. O grefa intre gemeni homozigoti nu antreneaza nici o rejectie. Gemenii faisi, zisi dizigoti, provin din fecundarea a doua ovule de catre spermatozoizi diferiti. Ei au fiecare placenta lui si sacul lui ovular: ci se numesc bivitelini. De acelasi sex, ori de sex diferit, ei nu seamana mai mult unul cu altul decat fratii si surorile provenind din sarcini obisnuite. In timpul sarcinii, prezenta gemenilor este decelata prin ecografie incepand de la a 6-a sau a 7-a saptamana de sarcina. O sarcina gemelara trebuie sa beneficieze de o supraveghere clinica si ecografica foarte regulata: o data pe luna pana la a 28-a saptamana de amenoree (absenta scurgerilor menstruale), de doua ori pe luna pana la sfarsitul sarcinii, care se situeaza in jur de a 37-a sau a 38-a saptamana de amenoree. Nasterile gemenilor se pot face pe cale naturala, in general sub anestezie peridurala - aceasta, destinzand perineul, accelereaza si usureaza expulziile successive si sub monitoraj cardiac al celor doi gemeni. Gemenii se prezinta fie in acelasi sens (doua prezentari cu capul, doua prezentari cu spatele), fie unul cu capul la picioarele celuilalt, fie transversal. De indata ce s-a nascut primul geaman, daca al doilea se prezinta transversal, obstetricianul cauta sa-l orienteze intr-o pozitie favorabila de angajare, prin manevra externa sau interna, inainte de a-l extrage (dupa ruptura celei de a doua pungi a apelor, daca ea exista). Al doilea copil se naste, in general, la 2-5 minute de primul. Dupa o nastere gemelara, riscul de hemoragie dupa expulzarea placentei este mai mare. Nou-nascutii sunt, in general, mai mici decat copiii unici. Totusi, ingrijirile carc li se acorda nu difera de cele care se dau altor copii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gecko - enciclopedia universala

Gecko:  isi inalta capul sau de mic dragon si porneste la vanatoare odata cu lasarea serii pentru a prinde insectele cu care se hraneste. El se poate deplasa foarte repede, in orice pozitie, chiar cu capul in jos, si adera la toate suprafetele, chiar si la cele mai alunecoase, cum este sticla! Poate sa faca acest lucru datorita degetelor sale latite la extremitati si absolut caracteristice: labuta lor este presarata cu milioane de peri minusculi numiti de matase si care joaca rolul unor ventuze. Cel mai mic gecko are doar 1 cm, iar cei mai mari ajung pana la 35 cm. Atunci cand merge pe nisipul arzator, gecko de desert executa un fel de dans pentru a-si racori picioarele: le ridica in aer pe rand, iar uneori chiar se sprijina pe abdomen pentru a le ridica pe toate in acelasi timp. Gecko mai are o particularitate: atunci cand este in pericol, tipa si poate sa muste! La fel ca multe alte reptile, femela depune oua (in general 2), din care, dupa 2-3 luni de incubatie, ies puii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gelep - enciclopedia universala

Gelep:  Negustor levantin care cumpara din Tarile Romane vite (mai ales oi) pentru a le vinde la Istanbul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 14 15 16

17

18 19 20 »
«

»