´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 18

Gema - enciclopedia universala

Gema:  Piatra pretioasa translucida. Bijuterie facuta din asemenea piatra, de obicei gravata cu motive de corative, profile umane, caracteristica lumii romane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gena - enciclopedia universala

Gena:  Segment al ADN-ului ce conditioneaza sinteza uneia sau mai multor proteine si deci manifestarea si transmiterea unui caracter ereditar determinat. Genele sunt situate in locuri bine precizate ale cromozomilor, care se numesc loci (singular: locus). Aceasta localizare este intotdeauna identica de la o generatie la alta. O fiinta umana poseda aproximativ 100 000 gene diferite, totalitatea genelor unui individ constituind genotipul sau. Totalitatea materialului genetic, adica toate moleculele de ADN ale unei celule, este denumita genom. Cromozomii mergand in perechi, fiecare celula poseda fiecare gena in dublu. Doar genele purtate de cromozomii X si Y la individul de sex masculin sunt unice. Diferitele versiuni ale unei gene (gena "culoarea ochilor", de exemplu) sunt denumite alele (ochi albastri, ochi negri, ochi verzi etc.). Atunci cand alela este aceeasi pe ambii cromozomi, subiectul este denumit homozigot. Daca cele doua alele sunt diferite, el se numeste heterozigot. O boala ereditara care se manifesta doar daca cele doua alele ale genei respective au suferit o mutatie se numeste cu transmisie recesiva. Daca, din contra, o singura alela care a suferit o mutatie este suficienta pentru ca boala sa se manifeste, ea se numeste cu transmisie dominanta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Generare de cod obiect - enciclopedia universala

Generare de cod obiect:  Etapa a compilarii care produce un program scris in limbaj destinatie, echivalent cu programul sursa. De obicei sursa generatorului de cod este constituita de codul scris in limbaj intermediar care a fost eventual optimizat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Generarea de cod intermediar - enciclopedia universala

Generarea de cod intermediar:  Etapa a procesului de compilare ce consta in parcurgerea arborelui de derivare sau sintactic (produs de catre analiza sintactica, "ornat" cu atribute de catre analiza semantica si generarea de cod intr-un limbaj intermediar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 15 16 17

18

19 20 21 »
«

»