Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 18

Gecko - enciclopedia universala

Gecko:  isi inalta capul sau de mic dragon si porneste la vanatoare odata cu lasarea serii pentru a prinde insectele cu care se hraneste. El se poate deplasa foarte repede, in orice pozitie, chiar cu capul in jos, si adera la toate suprafetele, chiar si la cele mai alunecoase, cum este sticla! Poate sa faca acest lucru datorita degetelor sale latite la extremitati si absolut caracteristice: labuta lor este presarata cu milioane de peri minusculi numiti de matase si care joaca rolul unor ventuze. Cel mai mic gecko are doar 1 cm, iar cei mai mari ajung pana la 35 cm. Atunci cand merge pe nisipul arzator, gecko de desert executa un fel de dans pentru a-si racori picioarele: le ridica in aer pe rand, iar uneori chiar se sprijina pe abdomen pentru a le ridica pe toate in acelasi timp. Gecko mai are o particularitate: atunci cand este in pericol, tipa si poate sa muste! La fel ca multe alte reptile, femela depune oua (in general 2), din care, dupa 2-3 luni de incubatie, ies puii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gelep - enciclopedia universala

Gelep:  Negustor levantin care cumpara din Tarile Romane vite (mai ales oi) pentru a le vinde la Istanbul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gema - enciclopedia universala

Gema:  Piatra pretioasa translucida. Bijuterie facuta din asemenea piatra, de obicei gravata cu motive de corative, profile umane, caracteristica lumii romane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gena - enciclopedia universala

Gena:  Segment al ADN-ului ce conditioneaza sinteza uneia sau mai multor proteine si deci manifestarea si transmiterea unui caracter ereditar determinat. Genele sunt situate in locuri bine precizate ale cromozomilor, care se numesc loci (singular: locus). Aceasta localizare este intotdeauna identica de la o generatie la alta. O fiinta umana poseda aproximativ 100 000 gene diferite, totalitatea genelor unui individ constituind genotipul sau. Totalitatea materialului genetic, adica toate moleculele de ADN ale unei celule, este denumita genom. Cromozomii mergand in perechi, fiecare celula poseda fiecare gena in dublu. Doar genele purtate de cromozomii X si Y la individul de sex masculin sunt unice. Diferitele versiuni ale unei gene (gena "culoarea ochilor", de exemplu) sunt denumite alele (ochi albastri, ochi negri, ochi verzi etc.). Atunci cand alela este aceeasi pe ambii cromozomi, subiectul este denumit homozigot. Daca cele doua alele sunt diferite, el se numeste heterozigot. O boala ereditara care se manifesta doar daca cele doua alele ale genei respective au suferit o mutatie se numeste cu transmisie recesiva. Daca, din contra, o singura alela care a suferit o mutatie este suficienta pentru ca boala sa se manifeste, ea se numeste cu transmisie dominanta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 15 16 17

18

19 20 21 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct