´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 21

Genon - enciclopedia universala

Genon:  Totalitate a materialului genetic, adica a moleculelor de ADN , dintr-o celula. Genomul este constituit din totalitatea genelor (secventele codante) si din alte secvente, zise necodante, care constituie cea mai mare parte a ADN -ului cromozomic. In 1990, o echipa de cercetatori francezi a lansat un proiect ambitios: elaborarea hartii genomului uman. De la realizarea sa efectiva la sfarsitul anului 1993, devine posibila cunoasterea totalitatii genelor care constituie genomul, ceea ce va permite sa fie caracterizate toate acele gene care se afla la originea a aproximativ 5 000 boli genetice inventariate in prezent, deci sa se amelioreze diagnosticarea si, pe termen mai lung, sa se permita vindecarea prin terapie genica (tratament al bolilor prin modificarea genelor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Genotip - enciclopedia universala

Genotip:  Totalitate a caracterelor genetice ale unei fiinte vii, care se traduc sau nu in fenotipul sau (totalitatea caracterelor fizice si biologice ale unui individ).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Genoveva de Brabant - enciclopedia universala

Genoveva de Brabant:  carte populara de origine germana care ilustreaza tema inocentei ultragiate si se inscrie in literatura miracolelor, in spiritul hagiografiei cresine a secolelor al XIV- lea si al XV-lea. La noi a circulat ceva mai tarziu. Mihail Sadoveanu a dat o prelucrare culta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Genu recurvatum - enciclopedia universala

Genu recurvatum:  Deformatie a genunchiului caracterizata prin posibilitatea de a intinde exagerat in fata gamba, fata de coapsa, formand un unghi deschis in fata. Se deosebesc trei tipuri principale de genu recurvatum. Genu recurvatum familial, foarte frecvent, se observa de la primii pasi ai unui copil. Benign, el este datorat unei hiperlaxitati a articulatiei si dispare, in general, la varsta adulta fara vreun tratament anume. Cateva exercitii musculare simple, ca mersul in varfurile picioarelor, sunt recomandate. Se intampla totusi ca deformatia sa persiste si la varsta adulta si sa se afle la originea unei artroze a genunchiului. Genu recurvatum congenital, mai rar si mai grav, este intotdeauna asociat unei artrogripoze (luxatie congenitala a genunchiului prin malformarea complexa a articulatiei). Acesta necesita de cele mai multe ori un tratament chirurgical. Genu recurvatum dobandit este consecinta unei fracturi a partii inferioare a femurului sau a partii superioare a tibiei, consolidata intr-o pozitie proasta, sau consecinta deficitelor musculare in urma unei paralizii care permit genunchiului sa aiba o mobilitate anormala. Pentru a preveni riscurile de artroza a genunchiului, trebuie, in majoritatea cazurilor, pncticata o osteotomie (interventie chirurgicala care con-sSin sectionarea osului incriminat pentru a-l reaseza intr-o pozitie mai favorabila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 18 19 20

21

22 23 24 »
«

»