´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 22

Genu varun - enciclopedia universala

Genu varun:  Deviatie a gambei spre interiorul axei membrului inferior, cu proeminenta genunchiului in afara. Genu varum, deviatie denumita in mod curent "picioare in paranteza", poate evolua spre o artroza a genunchiului (gonartroza) prin exces de presiune pe punctele supuse in mod normal unor presiuni scazute. La copil, genu varum este obisnuit pana la varsta de 18 luni. La copiii trecuti de aceasta varsta, el poate fi consecinta unei boli osoase (rahitism). Genu varum este nedureros. Tratamentul, daca este necesar, este chirurgical si consta in plasarea unei agrafe pe tibie de partea externa a cartilagiului de conjugare (placa cartilaginoasa situata la extremitatile unui os, asigurand cresterea lui); oasele cresc atunci cu o viteza normala pe partea interna a genunchiului, mai putin repede pe partea externa, ceea ce permite obtinerea unei corectii progresive. La adult, genu varum poate fi urmarea unui genu varum infantil netratat sau a unei sechele de fractura. Tratamentul formelor grave este chirurgical, prin osteotomie (sectionare osoasa) urmata de o corectie a axei si de o fixare a osului in cauza. Acest act chirurgical nu este obligatoriu urmat de o imobilizare in aparat gipsat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Genul literar - enciclopedia universala

Genul literar:  defineste modul de punere in pagina al textului literar: proza, adica genul epic, versuri, adica genul liric, teatru, adica genul dramatic. Pana la separarea neta a acestor genuri, care tine de perioada clasica, in general veacul al XVIII-lea, antichitatea si perioada pre-clasica au avut genuri interferente: epopeea era epica prin gen, dar scrisa in versuri. Teatrul antic era scrisin versuri. Proza are o aparitie mai tarzie, fiind o atestare a aprofundarii si maturizarii scriiturii. Primele proze, pre- romantice si romantice, au fost poetice, lirice, prin abordarea de continut.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Genunchi - enciclopedia universala

Genunchi:  Regiune articulara situata la jonctiunea coapsei cu gamba. Articulatia genunchiului uneste femurul cu tibia si cu rotula. Adaptarea perfecta a suprafetei articulare a femurului cu cea a tibiei este asigurata prin existenta a doua formatii fibrocartilaginoase, denumite meniscuri. Ligamentele foarte puternice garanteaza o stabilitate perfecta a acestei articulatii. Entorsa genunchiului este o leziune a ligamentelor genunchiului, mergand de la simpla intindere (entorsa benigna) la ruptura completa (entorsa grava). Ea este adesea cauzata de o miscare de torsiune fortata a piciorului, survenind indeosebi in timpul practicarii anumitor sporturi ca fotbalul sau schiul. Entorsele benigne se traduc printr-o durere si o umflare a articulatiei. Purtatul unui simplu bandaj sau a unui gips timp de 3 saptamani permite calmarea durerii. Entorsele grave se caracterizeaza printr-o durere vie si hemartroza (sangerare in cavitatea articulara). Subiectul, cand sta in picioare, are impresia ca ii fuge genunchiul. Ruptura completa a unui ligament lateral necesita o imobilizare gipsata de 6 saptamani. Ruptura unui ligament incrucisat anterior nu necesita imobilizare gipsata, in afara de cazul in care este reparat chirurgical, prin suturarea sau transpozitionarea ligamentara (cu ajutorul unui fragment de tendon prelevat de pe muschii invecinati sau de la tendonul rotulian); aceasta reparatie, constrangatoare pentru pacient, nu trebuie sa fie propusa decat sportivilor de performanta, in fapt, o simpla reeducare, care de altfel oricum trebuie sa urmeze, duce aproape intotdeauna la rezultate excelente si la reluarea majoritatii activitatilor sportive. Leziunile meniscurilor genunchiului, frecvente la sportivii de performanta, sunt in principal rupturi, mergand uneori pana la ruptura completa. Tratamentul lor este chirurgical. Dupa interventie, este recomandat subiectului sa-si reia mersul cat mai repede posibil. Luxatia genunchiului se caracterizeaza prin pierderea contactului intre suprafetele articulare ale femurului si tibiei; leziunile arterei poplitee si ale nervului sciatic, care trece prin spatele regiunii poplitee, sunt posibile. Luxatia genunchiului necesita o reparatie chirurgicala. Alte patologii se mai observa pentru genunchi, care poate fi contaminat cu un germene care antreneaza aparitia unei artrite septice, poate fi sediul unei boli inflamatorii afectand sinoviala (membrana care acopera fata interna a capsulei articularc), ca poliartrita reumatoida, sau o boala degenerativa care afecteaza cartilagiile prin uzura treptata, ca artroza. Tumori pot sa se dezvolte plecand de la sinoviala, de la oase sau de la partile moi inconjuratoare. In sfarsit, hidrartroza genunchiului, denumita in mod curent scurgere de sinovie sau "apa la genunchi", este cel mai des consecinta unui traumatism, unei artroze sau unei poliartrite rcumatoide.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Genunchiera - enciclopedia universala

Genunchiera:  Bandaj sau gips servind la mentinerea sau protejarea articulatiei genunchiului. Genunchierele elastice sunt utilizate fie pentru a obtine o compresie sustinuta si prelungita in caz de hidrartroza (acumulare de lichid seros in cavitatea articulara) cronica, fie pentru a intari articulatia al carei aparat muscular este deficient. Genunchierele gipsate, puse sub control ortopedic, sunt indicate in cazul unor entorse sau fracturi ale genunchiului (in particular, cand rotula a fost afectata). Astfel de genun-chiere permit mersul atunci cand acesta este posibil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 19 20 21

22

23 24 25 »
«

»