´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 35

Ghimpele - enciclopedia universala

Ghimpele:  (1866 1879, Bucuresti) revista umoristica saptamanala care continua Nichipercea (scoasa de N. T. Orasanu) . I. L. Caragiale G. - d. Teodorescu s.a au lucrat acolo.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Ghionoaia sura (Picus canus) (ciocanitoarea sura) - enciclopedia universala

Ghionoaia sura (Picus canus) (ciocanitoarea sura):  Este foarte asemanatoare ca aspect si dimensiuni cu ghionoaia verde insa este mai rara si mai greu de observat deoarece este mai retrasa si ajunge foarte rar in localitati. Desi este mai des intalnita in padurile de foioase de la deal, ghioanoaia sura poate fi vazuta si in delta sau in vaile raurilor de la munte. Ghionoaia sura este verde galbui pe spate, cu extremitatile aripilor si coada in nuante brune-verzui iar gusa si burta de culoare gri. Masculul are pe frunte o pata rosie iar crestetul capului este gri. La femela lipseste pata rosie. De sub cioc pleaca spre cap o linie subtire neagra. Coloritul este mai putin intens decat cel al ghionaiei verzi. Lungimea corpului este de 27-30 cm iar anvergura aripilor de 45-50 cm. Conformatia corpului este specifica familiei ciocanitoarelor, cu coada din pene tare pe care se sprijina, cu picioare prevazute cu gheare cu ajutorul carora se agata de scoarta copacilor iar ciocul este ascutit si puternic. Tinerii au un aspect pestrit in primul an si cu o coloratie foarte stearsa. Hrana este alcatuita in special din larve si viermi pe care ii cauta in copaci. Rar coboara si pe sol pentru a cauta furnici si alte insecte. In luna mai femela depune 6-7 oua in cuibul facut in scorburile copacilor. Clocitul este realizat de ambii parteneri prin rotatie. Perioada de incubatie este de 17 zile. Ghionoaia sura este o pasare amenintata cu disparitia si protejata prin lege. Este o pasare sedentara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Ghionoaia verde (Picus viridis) - enciclopedia universala

Ghionoaia verde (Picus viridis):  Sau ciocanitoarea verde este o ciocanitoare comuna mai ales in padurile de foioase din zonele joase si de deal dar o putem vedea si in palcuri izolate de copaci sau in parcurile oraselor. Prefera copacii batrani in care isi poate sapa scorbura pentru cuib. Ghionoaia verde are o lungime de aproximativ 30 cm iar culoarea generala este verde-galbui, cu crestetul si ceafa rosii si negru pe obraji. La mascul putem observa o linie rosie pe obraji ca o prelungire a ciocului. Conformatia corpului este specifica ciocanitoarelor, cu ciocul si ghiare puternice si cu coada tare pentru a se putea sprijini pe ea cand cutreiera prin copaci. Anvergura aripilor este de 40-42 cm iar greutatea de 180-220 g. Ghionoaia verde se hraneste foarte des pe sol unde cauta furnici. Poate consuma pana la doua mii de furnici pe zi. Atunci cand gaseste un musuroi sta langa el si cate o ora si inghite cu lacomie toate furnicile care ies. Desi putem spune ca furnicile sunt hrana favorita, ghionoaia nu refuza aproape nici un soi de insecte. In luna mai, in cuibul din scorbura copacilor, femela depune pana la 7 oua pe care le cloceste 17 zile prin rotatie cu masculul. Ambii parteneri participa la cresterea puilor. Exemplarele juvenile au un colorit mai sters si un aspect general pestrit. Ghionoaia verde este o pasare sedentara. Exista si o subspecie numita Picus viridis sharpei despre care nu se cunosc date ca ar trai si in Romania. Aceasta subspecie este specifica Peninsulei Iberice. Ca semn distictiv putem mentiona lipsa coloratiei negre din jurul ochilor si nuantele de gri de pe cap.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Ghyka, Matila C. - enciclopedia universala

Ghyka, Matila C.:  (n. 1881, Bucuresti d. 1965, California; nume la nastere: Costiescu) dilomat si matematician, estetician stabilit in Franta. Se considera urmasul lui (Grigore) Ghica al X-lea. Profesor de estetica la University of Southern California. Marinar, diplomat in tinerete, prieten cu scriitorul Paul Morand (ambasador al Frantei in Romania in perioada celui de-al doilea razboi mondial) . Mason. A plecat la Paris pentru studii, apucand sa publice Curcubee. Popasuri ale tineretii mele, iar de acolo in SUA dupa al doilearazboi mondial. Cunoscut in toata lumea. Dan Brown, pentru Da Vinci Code, se reclama de la lucrarile lui. El a consacrat expresia numarul de aur si i-a dedicat un studiu, Nombre d'or, 1931, bazandu-se pe lucrarile lui Platon, Euclid, Pitagora. Alte lucrari: Esthetique des Proportions dans La Nature et dans Les Arts, 1927; A Documented Chronology of Roumanian History, Oxford, (tradusa din franceza, cuprinde evenimente de la cucerirea romana la Stefan cel Mare incluisiv) , 1941; The Geometry of Art and Life, 1946; A practical handbook of Geometrical Composition and design, 1952; The Memoirs, 1961; A corespondat cu Paul Valery. A colaborat laL'Architecture", Paris, 1927.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 32 33 34

35

36 37 38 »
«

»