´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 37

Gimnastica respiratorie - enciclopedia universala

Gimnastica respiratorie:  Metoda de kinezi terapie respiratorie, constand in invatarea subiectului sa-si controleze si sa faca sa lucreze muschii respiratori toracici si abdominali. Gimnastica respiratorie este indicata in toate bolile cronice care afecteaza respiratia: bronsita cronica, astm, emfizem, mucoviscidioza etc. Ea permite imbunatatirea ventilatiei de aer in plamani, oxigenarea sangelui si, in consecinta, a travaliului muscular si a posibilitatilor de efort fizic. Kineziterapeutul arata bolnavului ce miscari ale toracelui si abdomenului trebuie sa faca si care muschi ai toracelui si abdomenului trebuie sa se contracte. Indeosebi, il invata pe subiect rolul abdomenului: exercitii de inspiratie profunda, obtinuta prin contractarea muschilor abdominali (prin "sugerea burtii"), urmata de o inspiratie pasiva, apoi activa, relaxand aceiasi muschi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gimnaziu - enciclopedia universala

Gimnaziu:  Scoala in Grecia antica in care tinerii absolventi ai palestrei isi desavarseau educatia fizica si intelectuala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Ginecologie - enciclopedia universala

Ginecologie:  Specialitate medicala consacrata studiului organismului femeii si al aparatului ei genital, atat din punct de vedere fiziologic, cat si patologic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Ginecomastie - enciclopedia universala

Ginecomastie:  Crestere in volum a glandei mamare la barbat. Ginecomastia trebuie sa fie deosebita de adipomastie, mult mai frecventa, care este o acumulare locala de tesut adipos. Ginecomastia este o afectiune care afecteaza destul de frecvent barbatii in varsta. Ea este, in general, benigna, in afara unor tumori de exceptie, Ginecomastia poate fi unilaterala sau, mai des, bilaterala. Cauzele ginecomastiei sunt diverse: medicamentoase (luarea de digitalice, de antiaidosteroni), metabolice (insuficienta hepatica), hormonale (adenom cu prolactina, afectare testiculara) sau mecanice (iritatie locala). Totusi, cauza unei ginecomastii ramane adesea inexplicata. La noul-nascut si la adolescentul tanar, o ginecomastie tranzitorie (intin-zandu-se pe cateva luni) poate surveni din cauza unui dezechilibru hormonal in favoarea hormonilor feminini, dar ea dispare de la sine in timp. Un tratament local este asociat tratarii cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 34 35 36

37

38 39 40 »
«

»