´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 38

Gingie - enciclopedia universala

Gingie:  Tesut al mucoasei bucale care acopera fetele interne si externe ale oaselor maxilare. Gingiile constituie o banda de 2-4 milimetri care inconjoara dintii. In afara gingivitei (inflamatia gingiilor) si a parodontitei (inflamatia tesuturilor de sustinere ale dintelui traducandu-se printr-o distrugere mai mult sau mai putin importanta a osului alveolar), gingiile pot fi sediul tumorilor benigne sau maligne (epulis).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gingivectomie - enciclopedia universala

Gingivectomie:  Act chirurgical ce consta in inci-zarea si indepartarea unei parti a gingiei care inconjoara un dinte. Dupa operatie, regiunea care inconjoara dintele este sensibila la frig o durata de timp. Complicatiile depind de starea de deteriorare a osului si de igiena bucala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gingivita - enciclopedia universala

Gingivita:  Inflamatie a gingiilor. O gingivita poate fi rezultatul unui prost periaj al dintilor, care antreneaza o acumulare a placii dentare si a tartrului. Modificarile hormonale temporare pot, de asemenea, sa provoace o gingivita, de exemplu in timpul sarcinii, inflamatia disparand dupa nastere. In sfarsit, luarea anumitor medicamente antidepresoare sau antiepileptice este, de asemenea, susceptibila sa cauzeze o gingivita. Gingia, rosie si umflata, devine foarte sensibila si sangereaza cu usurinta, indeosebi in timpul periajului dintilor. O detartrare completa, apoi reluarea periajului zilnic si meticulos fac sa dispara simptomele in cateva zile. In absenta tratamentului, gingivita poate evolua spre o paro-dontita, inflamatie a tesuturilor de sustinere a dintelui provocand o topire a osului (subtiere) in care este implantat dintele. Topirea osului poate antrena o desosare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Ginkgolid - enciclopedia universala

Ginkgolid:  Principiu activ extras din frunzele de Gingo biloba, arbore chinezesc din familia ginkgoaceelor^i servind la fabricarea de medicamente. Ginkgolidele sunt indicate in principal pentru actiunea lor vasculoprotectoare, impotriva durerilor de arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare (ingustarea arterelor prin depunere de colesterol); ele sunt folosite de asemenea pentru a corecta diminuarea facultatilor intelectuale ale subiectilor varstnici (tulburari de memorie, confuzie etc.) si a tulburarilor circulatorii venoase, indeosebi in caz de varice ale membrelor inferioare (gambe grele, furnicaturi, crampe, edeme) si de hemoroizi. Administrarea se face pe cale orala. Efectele nedorite sunt rare: tulburari digestive sau cutanate, dureri, de cap, alergie. Ginkgolidele sunt, in prezent, in curs de experimentare in tratamentul diverselor patologii ca scleroza in placi si alte afectiuni grave.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 35 36 37

38

39 40 41 »
«

»