´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 39

Ginta - enciclopedia universala

Ginta:  Comunitate de oameni bazata pe rudenia de sange, constituind principala forma de organizare obsteasca in epoca primitiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gips - enciclopedia universala

Gips:  Material de mulaj folosit pentru imobilizarea unui membru, a unui segment de membru sau a unei articulatii in caz de fractura osoasa sau de leziuni osteoarticulare. Gipsurile traditionale se prezinta de obicei sub forma de rulouri de tifon incarcate cu gips uscat, gata de folosire dupa o simpla inmuiere in apa: priza se face in cateva minute, dar soliditatea definitiva nu este obtinuta decat dupa 48 de ore. Principalul avantaj este acela de a se ajusta perfect la membru. Gipsurile compozite, cel mai des cu rasini, sunt utilizate din ce in ce mai mult datorita faptului ca sunt usoare si au o buna rezistenta la apa. Principalul lor inconvenient este acela ca, fiind mai putin maleabile decat gipsurile traditionale, ele asigura o imobilizare mai putin stricta. SUPRAVEGHERE SI COMPLICATII Punerea unui gips prezinta unele riscuri: deplasarea osoasa, compresia excesiva a muschilor in lacasul lor atunci cand gipsul este prea strans. Un medic sau un chirurg trebuie sa fie consultat de urgenta in caz de racire sau de pierdere a sensibilitatii sau de dureri mari ale extremitatilor in zilele care urmeaza punerii unui gips.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Girafa - enciclopedia universala

Girafa:  este cel mai inalt animal de pe planeta. De la inaltimea celor 6 metri ai sai ea domina savana si joaca un adevarat rol de santinela, detectand imediat apropierea marilor pradatori. Tot talia sa inalta ii permite sa-si caute foarte sus in copaci hrana preferata: frunzele de acacia pline de spini pe care le culege cu limba ei lunga si aspra. Aceste frunze sunt foarte zemoase, continand multa apa, ceea ce ii permite girafei sa stea uneori mult timp fara sa bea. Ea doarme in picioare, dar nu mai mult de douazeci de minute pe zi, pentru durate scurte, de 3 sau 4 minute. La nastere, micul pui de girafa are deja o inaltime de 2 metri! El este primit de la inceput in turma in care s-a nascut, turma care poate numara pana la 40 de girafe. Mult timp s-a crezut ca girafa este muta; astazi se stie ca ea scoate mici mormaieli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Girofar - enciclopedia universala

Girofar:  Lampa cu lumina colorata (albastru, rosu sau galben), rotativa si cu sclipiri intermitente, montata pe acoperisul unor autovehicule pentru a atrage atentia celorlalti participanti la trafic, in scopul de a circula cu atentie sporita, pentru a evita posibile accidente, sau de a acorda prioritate in trafic autovehiculului in cauza, potrivit prevederilor legale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»