´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 42

Glanda a lui Bartholin - enciclopedia universala

Glanda a lui Bartholin:  Fiecare dintre glandele situate de o parte si de alta a jumatatii posterioare a orificiului vaginal. Rolul acesteiar consta in a secreta in permanenta, dar mai ales cu precadere in timpul raporturilor sexuale, un lichid diluat si incolor care contribuie la lubrificarea vaginului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glanda corticosuprarenala - enciclopedia universala

Glanda corticosuprarenala:  Zona periferica a fiecareia dintre cele doua suprarenale, care elaboreaza si secreta corticosteroizii (hormonii sintetizati plecand de la colesterol). In mod obisnuit, produsele intermediare intre colesterol si corticosteroizi, numite precursori, sunt regasite in sange la niveluri foarte mici. Atunci cand echipamentul enzimatic al glandei este incomplet, sinteza hormonilor activi nu poate avea loc si precursorii sunt secretati in mare cantitate. Aceasta dereglare poarta numele de bloc enzimatic suprarenalian. Alte boli care afecteaza corticosuprarenala pot antrena o oprire a producerii de hormoni, ca in cazul bolii lui Addison (insuficienta corticosuprarenaliana lenta, care se poate complica ajungand la o insuficienta corticosuprarenaliana acuta); ele pot, de asemenea, sa provoace un hipercorticism (exces de producere de hormoni), care poate genera un sindrom al lui Cushing, un sindrom al lui Conn sau un virilism (aparitia la femeie a caracterelor masculine), cauzate de o hipersecretie de cortizol, de aldosteron sau de androgeni. Un deficit de secretie al corticosuprarenalelor poate fi compensat prin hormoni de substitutie administrati zilnic pe cale orala. De altfel, atunci cand o boala sau o interventie chirurgicala distruge una dintre corticosuprarenale, cea de a doua este capabila sa asigure de una singura functionarea suprarenaliana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glanda lui Meibomius - enciclopedia universala

Glanda lui Meibomius:  Glanda sebacee situata in pleoape, secretand lipide care se amesteca cu lacrimile si favorizeaza lubrificarea corneei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glanda medulosuprarenala - enciclopedia universala

Glanda medulosuprarenala:  Zona centrala a glandei suprarenale. Glanda medulosuprarenala face parte din sistemul nervos simpatic. Ea sintetizeaza si secreta catecolaminele: adrenalina indeosebi, noradrenalina si dopamina, in mai mica masura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 39 40 41

42

43 44 45 »
«

»