´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 43

Glanda para tiroida - enciclopedia universala

Glanda para tiroida:  Glanda endocrina situata in spatele tiroidei, la inaltimea gatului, asigurand sinteza parathormonului. in general, exista doua perechi de paratiroide, dar uneori aceste glande se gasesc in numar de 5 sau 6. Hipertiroidia, cea mai frecventa dintre afectiunile paratiroidelor, este provocata de prezenta unui adenom pe una dintre glande, responsabil de o hipercalcemie. Mult mai rara, hipoparatiroidia este, in general, consecutiva unei ablatii chirurgicale a tiroidei sau, uneori, unei boli autoimune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glanda parotida - enciclopedia universala

Glanda parotida:  Cea mai voluminoasa dintre glandele salivare, situata in spatele ramurii urcatoare a maxilarului inferior, sub ureche.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glanda salivara - enciclopedia universala

Glanda salivara:  Organ constituit dintr-o multitudine de celule specializate a caror functie este aceea de a secreta saliva si de a o elibera in cavitatea bucala. Glandele salivare sunt glande exocrine (care isi varsa secretiile spre exteriorul corpului), care cuprind doua glande parotide, doua glande submaxilare, o glanda sublinguala. Glandele parotide, situate in spatele ramurii urcatoare a maxilarului inferior, sunt cele mai voluminoase dintre glandele salivare. Traversate de nervul facial, ele arunca saliva in canalul lui Stenon (sau Stensen), care se deschide pe fata interna a obrazului, in fata primului molar superior; oreionul provoaca o crestere in volum a glandelor parotide, care devin vizibile si palpabile; - adenomul polimorf este o tumora benigna a parotidei, care creste in volum pana cand deformeaza fata; tratamentul consta in scoaterea pe calc chirurgicala a intregii glande, interventie delicata deoarece necesita respectarea nervului facial si a ramurii sale; sindromul lui Gougerot-Sjcigren poate de asemenea sa provoace o crestere in volum a parotidei. Glandele submaxilare, situate in planseul bucal, arunca saliva in canalul lui Wharton, care se deschide sub limba in fata incisivilor inferiori; litiaza canalului lui Wharton consta in formarea unui calcul, prin precipitarea sarurilor de calciu, care obstrueaza canalul. In cursul mesei, glanda atinsa este stimulata dar nu poate arunca saliva, ceea ce provoaca umflarea ei si o durere, simptomele disparand intre mese. Se intampla ca acest calcul sa fie expulzat spontan, dar se poate si sa fie nevoie de a fi indepartat pe cale chirurgicala. Glanda sublinguala este o glanda mediana, localizata in planseul bucal, cuprinzand doua canale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glanda sebacee - enciclopedia universala

Glanda sebacee:  Glanda anexa a epidermului, care secreta sebum. Glandele sebacee sunt prezente pe toata suprafata pielii, cu exceptia palmelor si plantelor, dar ele sunt mai abundente in unele regiuni: fata, spate, pielea capului. Secretia de sebum este activata de catre hormonii androgeni (testosteron). O mai influenteaza si alti factori: varsta (cu un mic varf inaintea varstei de 3 luni si cu un altul, mai mare, la pubertate), "degresarea" excesiva a pielii cu produse cosmetice, hormonii medicamentosi de tip estrogen sau progestativ (activare sau inhibare), afectiunile neurologice (boala lui Parkison). Cresterea patologica a secretiei de sebum este seboreea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 40 41 42

43

44 45 46 »
«

»