Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 45

Glande ale sistemului endocrin - enciclopedia universala

Glande ale sistemului endocrin:  Hipofiza (mica glanda endocrina situata Ia baza creierului) este continuta in saua turceasca. Ea este constituita din doua parti: antehipofiza in fata, care secreta hormoni ante-hipofizari (corticotrofina, tireostimulina, cele doua gonadotrofine, prolactina, somatotrofina); posthipofiza in spate, care stocheaza hormonul antidiuretic si ocitocina. Hipofiza este controlata de catre hipotalamus, structura a sistemului nervos central. Hipotalamusul asigura acest control secretand factorii stimulant si inhibant al secretiilor hipofizare. Acestia sunt corticoliberina (sau CRF, corticotrophin releasing factor (factor de eliberare a corticotrofinei), care actioneaza asupra secretiei de corticotrofina; tireoliberina (sau TRH, thyrotrophin releasing hormone hormon de eliberare a tireostimulinei), care actioneaza asupra secretiei de tireostimulina; gonadoliberina (numita si Gn-RH, gonado-trophin releasing hormone hormon de eliberare a gonado-trofinelor) sau LH-RH, luteinizing releasing hormone Ihormon de eliberare a hormonului luteinizant), care actioneaza asupra secretiei de gonadotrofine; somatocrinina (sau GH-RH, growth hormone releasing inhibiting hormone Ihormon care inhiba eliberarea somathormonului), care actioneaza asupra secretiei de somathormon (hormonul de crestere). In sfarsit, dopamina, partial secretata de hipotalamus, controleaza secretia de prolactina. Secretia hormonilor hipotalamici (cu exceptia dopaminei) este supusa unui fenomen de retrocontrol exercitat de catre hormonii hipofizari corespunzatori. Glanda tiroida, situata pe fata anterioara a gatului, in fata traheei, este stimulata de tireostimulina hipofizara. Ea produce hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), precum si calcitonina. Glandele corticosuprarenale, portiunea superficiala a suprarenalelor, situate la polii superiori ai celor doi rinichi, sunt stimulate de corticotrofina hipofizara. Ele asigura sinteza hormonilor glucocorticosteroizi (intre care principalul este cortizolul) si mineralcorticosteroizi (in principal, aldosteronul). Glandele medulosuprarenale, portiunea centrala a suprarenalelor, secreta catecolamine (adrenalina, noradreinalina), plecand de la precursorul lor dopamina. Glandele paratiroide, situate pe fata posterioara a tiroidei, secreta parathormonul. Gonadele (ovare, testicule) sunt stimulate de catre gonadotrofinele hipofizare. Ele asigura secretia hormonilor sexuali feminini (estrogeni) si masculini (testosteron) si deci ovulatia si ciclul menstrual Ia femeie, spermatogeneza la barbat. Pancreasul endocrin este format din ingramadiri de celule endocrine alfa si beta, grupate in insule in cuprinsul pancreasului. Celulele beta secreta insulina; celulele alfa, glucagonul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glandele sudoripara - enciclopedia universala

Glandele sudoripara:  Glanda exocrina anexa a epidermului, care secreta sudoarea. Glandele sudoripare apocrine sunt prezente in regiunea anala si genitala, precum si in axile. Ele sunt intotdeauna in legatura cu un folicul pilos, unde se imbina cu canalul lor excretor. Sudoarea apocrina vascoasa si cu un miros specific, are un rol putin cunoscut la specia umana. Glandele sudoripare eccrine, mult mai numeroase decat cele apocrine, predomina in palme si pe suprafetele plantare. Ele poseda un canal excretor care se deschide la suprafata pielii printr-o deschizatura, porul. Sudoarea eccrina, bogata in apa si in clorura de sodiu (sare), participa la reglarea temperaturii corpului: atunci cand temperatura exterioara tinde sa creasca, sistemul nervos vegetativ comanda secretia de sudoare, a carei evaporare face sa se piarda caldura. Hiperhidroza este o secretie prea abundenta de sudoare, constituind uneori chiar un handicap social si profesioanl. Ea se trateaza prin aplicarea locala de produse antiperspirante (saruri de aluminiu), prin electroliza (curent electric), chiar prin ablatia chirurgicala de glande sudoripare. Hidrosadenita este un mic abces al unei glande sudoripare, care se trateaza cu antibioterapie sau ablatie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glaucomul secundar - enciclopedia universala

Glaucomul secundar:  Este crestere a presiunii intraoculare este urmarea unor boli oculare (inflamatii, traumatisme, leziuni ale cristalinului) sau generale (cresterea presiunii in venele orbitare) sau administrarii unor medicamente (corticosteroizi, mai ales in instilatie oculara). Simptomele, diagnosticarea si tratamentul unui glaucom secundar seamana cu cele ale unui glaucom primitiv cu unghi larg. Tratamentul se adreseaza mai ales bolii cauzale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gleizare - enciclopedia universala

Gleizare:  proces de pedogeneza, sau de alterare a solurilor, constand din reducerea fierului intr-un mediu predominat anaerob, in conditiile unui drenaj slab, determinat de prezenta apei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 42 43 44

45

46 47 48 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct