´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 46

Glicemie - enciclopedia universala

Glicemie:  Nivel al glucozei in sange. Multumita mai multor mecanisme de reglare, glicemia este mentinuta sensibil constanta (in jur de 1 gram la litru) cu scopul de a aduce organelor si tesuturilor cantitati constante de glucoza sangvina. Reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurata multumita unui echilibru permanent intre substante, de natura mai ales hormonala, care micsoreaza glicemia (insulina) si cele care o cresc (gluca-gonul, adrenalina, hormonul de crestere). Glicemia se masoara fie in sangele venos in cursul clasicei "luari de sange" (glicemia venoasa), fie in sangele capilar dupa o mica intepatura in varful degetului (glicemie capilara), o picatura de sange fiind intinsa pe o banda reactiva; masurarea este atunci stabilita fie prin compararea culorii obtinute cu o scara de culori, fie prin citire directa, banda fiind introdusa intr-un mic aparat denumit autoanalizor. Valoarea normala a glicemiei este intre 4, 4 milimoli pe litru si 6, 7 milimoli pe litru (adica intre 0, 8 si 12 grame pe litru) luata pe nemancate si de cel putin 6, 7 milimoli pe litru (1, 2 grame pe litru) la doua ore dupa luarea unei mese. Hipoglicemia (diminuarea glicemiei) risca sa duca la o pierdere a cunostintei daca scaderea este importanta. Ea este tratata prin administrarea orala de zahar daca bolnavul este constient, prin injectarea de glucagon in caz contrar. Hiperglicemia (cresterea glicemiei) este unul dintre semnele caracteristice diabetului. Ea este tratata printr-un regim alimentar adecvat, eventual prin administrarea de medicamente hipoglicemiante si, in unele cazuri (diabet insulinodependent), prin injectarea de insulina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glicerid - enciclopedia universala

Glicerid:  Lipid simplu rezultand din asocierea unui alcool, glicerolul, si unul sau mai multi acizi grasi. Gliceridele sunt constituite din trei feluri de substante dupa cum ele contin un acid gras (monogliceride), doi acizi grasi (digliceride) sau trei acizi grasi (trigliceride). Trigliceridele sunt principalii constituenti ai produselor alimentare grase. Hipertrigliceridemiile (cresterea concentratiei sangvine in trigliceride) fac parte din hiperlipidemii (cresterea nivelului de lipide in sange). Favorizand ateroscleroza (ingustarea diametrului arterelor prin depunerea de lipide), ele necesita un regim alimentar (pierderea excesului de greutate, suprimarea alcoolului si zaharului) si uneori luarea de medicamente hipolipemiante.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glicogen - enciclopedia universala

Glicogen:  Glucid constituit din lanturi foarte lungi ramificate ale moleculei de glucoza, formand principala rezerva de glucoza a organismului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glicogenoza - enciclopedia universala

Glicogenoza:  Orice boala ereditara caracterizata printr-o supraincarcare a organelor in glicogen. Glicogenozele, afectiuni rare, se transmit in mod auto-somic (prin cromozomii nesexuali) recesiv (gena respectiva trebuie sa fie primita si de la tata si de la mama pentru ca boala sa se dezvolte). Ele sunt consecinta unui deficit in una dintre enzimele responsabile de metabolismul glicogenului, care se acumuleaza in ficat, inima, rinichi si muschi si nu mai furnizeaza glucoza de care au nevoie celulele. Tratamentul, putin satisfacator in ansamblu, este cel al simptomelor (crize de hipoglicemie); unele forme de glicogenoza sunt, in plus, sensibile la un control al aporturilor alimentare in glucide.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 43 44 45

46

47 48 49 »
«

»