´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 47

Glicozurie - enciclopedia universala

Glicozurie:  Prezenta a glucozei in urina. In stare normala, urina nu contine decat infime cantitati de glucoza. Glicozuria este foarte caracteristica, desi nu specifica, unui diabet zaharat. Ea evidentiaza o hiperglicemie (cresterea nivelului de glucoza in sange) netratata sau al carei tratament nu are decat o eficacitate partiala; in fapt, atunci cand hiperglicemia atinge un anumit nivel, denumit prag renal al glucozei, rinichiul nu mai poate impiedica glucoza sa treaca in urina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glioblaston - enciclopedia universala

Glioblaston:  Varietate de tumora maligna a sistemului nervos central. Tratamentul consta in ablatia chirurgicala a tumorii si in radioterapie. Dar glioblastomul, tumora infiltranta si prost delimitata, recidiveaza in general; prognosticul bolii este sumbru.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glion - enciclopedia universala

Glion:  Varietate de tumora a sistemului nervos central (encefal sau maduva spinarii) dezvoltata pe seama celulelor gliale (celule care asigura protectia si nutritia celulelor nervoase). Glioamele sunt cele mai frecvente dintre tumorile primitive ale sistemului nervos central la adult. Ele grupeaza diferite tipuri de tumori cerebrale, benigne (astrocitom, oligodendrogliom) sau maligne (glioblastom).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glob vezical - enciclopedia universala

Glob vezical:  Vezica intinsa printr-o retentie de urina. Globul vezical este mai frecvent la barbat decat la femeie. El este foarte des cauzat de un obstacol pe calea urinara (adenom de prostata, indeosebi), de o ingustare a uretrei sau, mai rar, de o disfunctie neurologica a vezicii (atonie a muschiului vezical, de exemplu). La femeie, globul vezical este cel mai des provocat de o compresie pelviana a aparatului urinar, consecutiva unui fecalom voluminos (masa tare de materii fecale acumulata in intestinul gros), sau de o imobilizare indelunga la pat. Globul vezical se traduce prin nesatisfacerea deplina a necesitatii de a urina si prin dureri. Retentia poate fi completa sau incompleta. Pentru a evita oprirea functionarii rinichilor, trebuie realizata evacuarea rapida a urinei fie cu ajutorul unui sondaj vezical, fie prin punctionarea directa a vezicii prin peretele abdominal si punerea la locul de punctionare a unui cateter suprapubian. In continuare, este necesara tratarea cauzei globului vezical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»