´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 48

Globalizare - enciclopedia universala

Globalizare:  ceea ce inseamna ca inglobeaza toate elementele unui ansamblu rezultat prin insumarea tuturor elementelor de acelasi fel si au un caracter global; globalizarea economiei mondiale poate fi definita ca un proces al cresterii interdependentelor dintre statele nationale in sferele vietii economice, politice, sociale si culturale. Globalizarea este etapa superioara a internationalizarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Globalizare - enciclopedia universala

Globalizare:  unul dintre cele mai controversate procese ale lumii contemporane, reflecta intensificarea inter-relatiilor si inter- dependentelor dintre diverse tari ale Globului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Globul geografic - enciclopedia universala

Globul geografic:  reproduce, micsorat, imaginea Pamantului ca un intreg si constituie singurul mijloc de a reprezenta relativ real, dar la scara redusa, forma si dimensiunea Pamantului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Globulina - enciclopedia universala

Globulina:  Orice proteina cu greutate moleculari foarte ridicata. Globulinele, ca si alte proteine, sunt constituite dintr-un foarte lung lant de acizi aminati. Globulinele sangelui cuprind lipoproteinele (proteine care transporta lipide de felul colesterolului), seroglobulinele (subgrup de proteine denumite uneori, in mod abuziv, globuline), fibrinogenul (destinat formarii fibrelor cheagului sangvin); albumina, in schimb, este exclusa din acest grup. Dozarea prin electroforeza (metoda de laborator servind la separarea, cu ajutorul unui camp electric, a diferitelor componente ale unei solutii) permite un studiu al globulinelor sangelui. Aceasta tehnica determina gruparea lor in patru mari familii: alfa-l-globuline, alfa-2-globuline, betaglobuline si gamaglobuline, reprezentand respectiv 1-4%, 6-10%, 8-12% si 12-19% din toate proteinele. Gamaglobulinele cuprind mai ales majoritatea anticorpilor. Se intampla adesea ca o boala sa modifice proportiile fiecarei familii de globuline. Astfel, reactiile inflamatorii se caracterizeaza printr-o crestere a alfa-globulinelor si alfa-2-globulinelor. Ciroza hepatica creste gamaglobulinele. Gamapatiile monoclonale sunt boli in care se observa o crestere izolata a unei proteine specifice apartinand familiei alfa-2-gIobulinelor, betaglobulinelor sau gama-globulinelor (dar nu si o crestere globala a uneia dintre aceste familii), precum si o diminuare a altor proteine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 45 46 47

48

49 50 51 »
«

»