´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 49

Glosita - enciclopedia universala

Glosita:  Inflamatie a limbii. O glosita se traduce printr-o modificare a aspectului si culorii limbii, care devine rosie si dureroasa, si printr-o atrofiere a papilelor. Afectiunea poate fi acuta sau cronica. Glositele acute pot fi generalizate pe toata limba (scarlatina, intoxicatie medicamentoasa) sau localizata (ranire din cauza unui dinte sau unei proteze, arsura). Glositele cronice pot fi un semn de anemie prin carenta in vitaminele grupei B (boala lui Biermer), in fier (anemie feripriva) sau in zinc, unul din semnele unei uscaciuni bucale in cadrul sindromului lui Gougerot-Sjogren sau al sifilisului tertiar (al treilea stadiu de evolutie al acestuia); acestea sunt atunci generalizate. Formele localizate cuprind mici eroziuni suprainfectate de sifilis secundar si doua afectiuni deosebite de origine necunoscuta: glosita exfoliativa, care se caracterizeaza prin aparitia unor placi rosii a caror forma variaza de la o zi la alta; glosita losangica mediana, care se traduce printr-o placa rosie de distributie mai mult sau mai putin simetrica. Este cel al bolii in cauza daca ea este cunoscuta. O buna igiena dentara si spalaturi ale gurii sunt recomandate. Glosita exfoliativa marginata nu are un tratament specific; glosita losangica mediana este tratata prin clatiri ale gurii cu antiseptice si cu vitamina PP.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glosodinie - enciclopedia universala

Glosodinie:  Senzatie anormala perceputa pe marginile sau pe varful limbii. O glosodinie poate fi urmarea unei glosite sau unei iritari a limbii de catre dintii aflati in stare proasta; foarte des, ea este legata de un factor psihologic (anxietate, teama exagerata de cancer). Ea se traduce uneori printr-o adevarata durere; in alte cazuri, prin senzatii de intepaturi, de arsura sau de jena. Tratamentul depinde de afectiunea in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glota - enciclopedia universala

Glota:  Regiune a laringelui cuprinsa intre corzile vocale. Glota constituie etajul mediu al laringelui, situat intre vestibulul laringean (deasupra) si regiunea subglotica (dedesubt). Ea este marginita de fiecare parte de catre o coarda vocala, o sforicica albicioasa orizontala, constituita din muschi si acoperita cu o mucoasa fina. In timpul respiratiei normale, aerul expirat nu produce nici un sunet Ia trecerea prin glota. In cursul fonajiei, aerul expirat produce un sunet datorita vibratiei corzilor vocale (sunet laringean) si a cavitatii orobucalc situate deasupra.Bolile glotei se traduc printr-o modificare a timbrului vocii (disfonie) si sunt adesea cauzate de tutun, care este un factor patogen important. Glota poate fi atinsa de o paralizie laringeana, care o imobilizeaza, si prin anomalii ale mucoasei: tumori benigne sau maligne si laringite cronice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glucagon - enciclopedia universala

Glucagon:  Hormon secretat de catre pancreas si care creste concentratia sangvina a glucozei (glicemie). Glucagonul este indicat pacientilor diabetici in caz de hipoglicemie (scaderea nivelului glucozei sangvine) cauzata de o supradozare in insulina care a antrenat o stare de rau sau o coma.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 46 47 48

49

50 51 52 »
«

»