´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 50

Glucid - enciclopedia universala

Glucid:  Substanta compusa din carbon, hidrogen si oxigen, de origne esentialmente vegetala. Impreuna cu proteinele si lipidele, glucidele, altadata numite hidrati de carbon, constituie cele trei principale macronutrimente din alimentatie. Nevoile sunt de aproximativ 5 grame per kilocorp pe zi si trebuie sa reprezinte 50-55% din ratia calorica zilnica. Glucidele reprezinta o sursa energetica rapid mobilizabila si aduc 4 kilocalorii pe gram. Dupa lungimea si complexitatea moleculei lor, ele se clasifica in doua categorii. Glucidele simple, denumite, de asemenea, zaharuri rapide pentru ca sunt rapid absorbite de catre mucoasa digestiva, au un gust dulce. Ele se gasesc mai ales in fructe, dulceturi, bomboane, prajituri etc. Glucidele complexe sunt polizaharide, constituite din asamblarea a foarte numeroase molecule de glucide. Ele nu au, in general, un gust dulce. Polizaharidele hidrolizabile sunt, in principal, reprezentate de catre amidon, constituent principal al feculentelor, radacinilor si tuberculilor, si de catre glicogen prezent mai ales in ficatul animalelor. Polizaharidele nehidrolizabile constituie cea mai mare parte a fibrelor vegetale alimentare (celuloza). Este recomandabil, pentru a avea o alimentatie echilibrata, sa se aduca organismului o ratie de 50-60% glucide compuse o treime din glucide simple si doua treimi glucide complexe. Principala tulburare a metabolismului glucidelor este diabetul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glucoza - enciclopedia universala

Glucoza:  Glucid prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal si care este principala sursa de energie a organismului. Glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in mai multe alte glucide). Alimentele contin rar glucoza libera (cu exceptia strugurilor), mult mai des glucoza inclusa in glucidele mai complexe (maltoza sau amidonul, de exemplu) care sufera actiunea enzimelor din tubul digestiv, fiind transformate in glucoza. Dar glucoza poate, de asemenea, sa fie sintetizata in cursul neoglucogenezei hepatice, suita de reactii chimice care transforma in glucoza lipidele si acizii aminati provenind din proteine si acidul lactic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glucozo-6-fosfat dehidrogenaza - enciclopedia universala

Glucozo-6-fosfat dehidrogenaza:  Enzima care participa la degradarea glucozei. Deficitul genetic in glucozo-6-fosfat dehidro-genaza este cel mai frecvent dintre deficitele enzimatice ale globulului rosu. Gena responsabila de producerea acestei enzime este amplasata pe cromozomul X (ca si gena responsabila de hemofilie). Deficitul afecteaza mai ales baietii. Cele doua tipuri mai frecvente sunt de tipul A (Africa) si de tipul B (Europa), zis si deficit mediteranean. Acest deficit da pusee severe de hemoliza in cursul absorbtiei de medicamente oxidante (antipaludice, sulfamide, de exemplu) sau, uneori, doar ca urmare a ingestiei de seminte de Vicia fava (favism). Aceasta distrugere intravasculara antreneaza o emisie de urina rosie si eventual o insuficienta renala acuta. Deficitul subiectului african este mai putin sever. Tratamentul este esentialmente preventiv: el consta in interzicerea administrarii oricarui medicament cunoscut ca fiind prost tolerat de acesti bolnavi. Simptomele regreseaza la oprirea tratamentului incriminat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gluten - enciclopedia universala

Gluten:  Proteina prezenta in anumite cereale (ovaz, grau, orz, secara) ce contine un acid aminat, glutamina, in proportie de 40%

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 47 48 49

50

51 52 53 »
«

»