Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 50

Glota - enciclopedia universala

Glota:  Regiune a laringelui cuprinsa intre corzile vocale. Glota constituie etajul mediu al laringelui, situat intre vestibulul laringean (deasupra) si regiunea subglotica (dedesubt). Ea este marginita de fiecare parte de catre o coarda vocala, o sforicica albicioasa orizontala, constituita din muschi si acoperita cu o mucoasa fina. In timpul respiratiei normale, aerul expirat nu produce nici un sunet Ia trecerea prin glota. In cursul fonajiei, aerul expirat produce un sunet datorita vibratiei corzilor vocale (sunet laringean) si a cavitatii orobucalc situate deasupra.Bolile glotei se traduc printr-o modificare a timbrului vocii (disfonie) si sunt adesea cauzate de tutun, care este un factor patogen important. Glota poate fi atinsa de o paralizie laringeana, care o imobilizeaza, si prin anomalii ale mucoasei: tumori benigne sau maligne si laringite cronice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glucagon - enciclopedia universala

Glucagon:  Hormon secretat de catre pancreas si care creste concentratia sangvina a glucozei (glicemie). Glucagonul este indicat pacientilor diabetici in caz de hipoglicemie (scaderea nivelului glucozei sangvine) cauzata de o supradozare in insulina care a antrenat o stare de rau sau o coma.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glucid - enciclopedia universala

Glucid:  Substanta compusa din carbon, hidrogen si oxigen, de origne esentialmente vegetala. Impreuna cu proteinele si lipidele, glucidele, altadata numite hidrati de carbon, constituie cele trei principale macronutrimente din alimentatie. Nevoile sunt de aproximativ 5 grame per kilocorp pe zi si trebuie sa reprezinte 50-55% din ratia calorica zilnica. Glucidele reprezinta o sursa energetica rapid mobilizabila si aduc 4 kilocalorii pe gram. Dupa lungimea si complexitatea moleculei lor, ele se clasifica in doua categorii. Glucidele simple, denumite, de asemenea, zaharuri rapide pentru ca sunt rapid absorbite de catre mucoasa digestiva, au un gust dulce. Ele se gasesc mai ales in fructe, dulceturi, bomboane, prajituri etc. Glucidele complexe sunt polizaharide, constituite din asamblarea a foarte numeroase molecule de glucide. Ele nu au, in general, un gust dulce. Polizaharidele hidrolizabile sunt, in principal, reprezentate de catre amidon, constituent principal al feculentelor, radacinilor si tuberculilor, si de catre glicogen prezent mai ales in ficatul animalelor. Polizaharidele nehidrolizabile constituie cea mai mare parte a fibrelor vegetale alimentare (celuloza). Este recomandabil, pentru a avea o alimentatie echilibrata, sa se aduca organismului o ratie de 50-60% glucide compuse o treime din glucide simple si doua treimi glucide complexe. Principala tulburare a metabolismului glucidelor este diabetul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Glucoza - enciclopedia universala

Glucoza:  Glucid prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal si care este principala sursa de energie a organismului. Glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in mai multe alte glucide). Alimentele contin rar glucoza libera (cu exceptia strugurilor), mult mai des glucoza inclusa in glucidele mai complexe (maltoza sau amidonul, de exemplu) care sufera actiunea enzimelor din tubul digestiv, fiind transformate in glucoza. Dar glucoza poate, de asemenea, sa fie sintetizata in cursul neoglucogenezei hepatice, suita de reactii chimice care transforma in glucoza lipidele si acizii aminati provenind din proteine si acidul lactic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 47 48 49

50

51 52 53 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct