´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 51

Gnosticism - enciclopedia universala

Gnosticism:  Curent filozofic-religios cu trasaturi mistice, aparut in sanul crestinismului in sec. I-II, care a cautat sa imbine doctrina crestina cu filozofia elenistica tarzie (neoplatonismul) si cu religiile orientale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gociu, Simion S. - enciclopedia universala

Gociu, Simion S.:  (n. 1 septembrie 1948, sat Molnita, raion Herta, reg. Cernauti) - poet si publicist. A absolvit Literele la Universitatea de Stat din Cernauti. Profesor de scoala medie, fondator al Gazetei de Herta (din 1995) . Membru fondator al Societatii pentru cultura

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Goga, Octavian - enciclopedia universala

Goga, Octavian:  (n. 1 aprilie 1881, Rasinari, jud. Sibiu - d. 6 mai 1938, Ciucea, jud. Sibiu) - poet, publicist, om politic. A inceput Literelesi Filosofia la Budapesta si a terminat laBerlin. A editat ca student revistaLuceafarul (1902, Budapesta) impreuna cu Al. Ciurea si Oct. Taslauanu. A fost ministru al Instructiunii si Cultelor, al Cultelor si Artelor, ministru de Interne, presedinte al Societatii Scriitorilor Romani (1924-1925) .Membru al Academiei Romane (1923) . Adebutat cu Poezii, Premiul Academiei, 1905, la propunerea lui Titu Maiorescu. Angajat social in lupta pentru drepturi a romanilor din Transilvania, evolueaza ca poet de la eminescianism si samanatorism spre meditatia asupra lumii rurale: Ne cheama pamantul, 1905; Din umbra zidurilor, 1913; Cantece fara tara, 1916; Poezii, Premiul National, 1924; Din larg, 1939, postum. Volumul Mustul care fierbe, 1927 marcheaza apropierea sa de A.C. Cuza, gogo-cuzismul fiind un concept politic care denumea extrema dreapta. A tradus din maghiara pe Ady Endre, Petofi Sandor, Madach Imre.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gojdu Emanuil - enciclopedia universala

Gojdu Emanuil:  (n. 1802, Oradea - d. 3 februarie 1870, Budapesta) - intelectual roman cu studii academice, mare avocat, devenit magnat si mare om politic. A facut Academia de Drept la Oradea, Bratislava, Pesta. A publicat versuri in maghiara (1826) , i-a cunoscut pe Eftimie Murgu, Damaschin Bojinca, Petru Maior, Constantin Lecca, Zaharia Carcalechi. Si-a asumat rolul deMecena al tinerimii ortodoxe romane din Ungaria si Transilvania, finantand un numar impresionant de romani talentati, in total1941. Bursele Gojdu se acordau in domeniile: drept (42, 39%) , medicina (27, 30%) , studii tehnice (18, 30%) , litere si filosofie (8, 16%) , comert (1, 65%) . Amintim, printre bursieiri, doar doua nume rasunatoare: Victor Babes si Octavian Goga. Dupa 1918 sediul Fundatiei s-a mutat la Sibiu, desi bunurile ei n-au fost repatriate. Fundatia care-i poarta numele a slujit din plin formarii marilor personalitati din cele mai diferite domenii si, implicit, dezvoltarii si conservarii limbii romane a romanilor din Ungaria. Activitatea poetica si cea de editor intregesc personalitatea omului de cultura Emanuil Gojdu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 48 49 50

51

52 53 54 »
«

»