´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 53

Goma - enciclopedia universala

Goma:  Productie patologica de natura infectioasa, bine delimitata, semanand cu o tumefactie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Goma, Paul - enciclopedia universala

Goma, Paul:  (n. 2 octombrie 1935, sat Mana, com. Vatici, jud. Orhei, azi Republica Moldova) - prozator. Exmatriculat din liceul Gh. Lazar din Sibiu pentru motive politice. A fost arestat la Scoala de Literatura din Bucuresti (1956) pentru atitudinea legata de evenimentele din Ungaria. Inchisoare si domiciliu fortat pana in 1963. Incepe Filologia la Bucuresti si, urmarit pentru citirea unor carti interzise, se muta la fara frecventa. A fost sustinut la debut de George Ivascu, care l-a angajat redactor la Romania literara. Respins de cenzura, romanul Ostinato a fost trimis clandestin si publicat in Germania, 1971 si Franta, 1971, cu titlul La cellule des liberales (Celula liberalilor) . A publicat romane: Die Tur (Usa) , 1971 in Germania si in Franta; Elles etaient quatre... (Ele erau patru...) , 1974; Gherla, 1976; Dans le cercle (In cerc) , 1977; Garde inverse (Garda inversa) , 1979 (la Bucuresti 1997) . A parasit tara in 1977, impreuna cu sotia (fiica ilegalistului comunist Constantin Navodaru) si copilul si s-a stabilit in Franta. A fost sustinut de postul de radio Europa libera. Continua sa publice carti in care-si povesteste experienta: Le trembtement des hommes (Cutremurul oamenilor) , l979; Les chiens de la mort ou la Passion selon Pitesti (Cainii mortii sau Pasiunea dupa Pitesti) ; 1981; Chasse-croise (Vanat si de unii si altii) , 1983; Bonifacia, 1986; Le Calidor, 1987; Culorile curcubeului, 1990; L'art de la fugue, 1990; Astra, 1992. A publicat la Bucuresti Jurnal apocrif, 3 vol., 1997.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gonada - enciclopedia universala

Gonada:  Glanda sexuala, masculina sau feminina (testicul sau ovar), care produce celulele germinale (celulele a caror diviziune si maturare conduc la formarea de celule sexuale sau gameti).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gonadoliberina - enciclopedia universala

Gonadoliberina:  Substanta medicamentoasa de sinteza a carei structura este apropiata de cea a gonadoliberinei (hormon hipotalamic ce actioneaza asupra hipofizei pentru a stimula sinteza gonadotrofinelor, care stimuleaza la randul lor glandele genitale). Analogii de gonadoliberina, cunoscuti, de asemenea, si sub numele de analogi ai GnRH sau ai LH-RH, sunt utilizati pentru a suprima formarea de gonadotrofine, mai ales in cazurile de pubertate precoce, de cancer al prostatei si de endometrioza, precum si in tratamentul unor sterilitati (fecundatia in vitro).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 50 51 52

53

54 55 56 »
«

»