´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 55

Gonioscopie - enciclopedia universala

Gonioscopie:  Examen direct al unghiului irido-cornean, format de fata anterioara, plana, a bazei irisului si fata posterioara, convexa, a periferiei corneei. Gonioscopia este fundamentala in studierea glaucomului (cresterea excesiva a presiunii intraoculare), permitand diferentierea diverselor lui forme, indeosebi pe cele cu unghi larg si pe cele cu unghi stramt. Examenul consta in plasarea pe ochiul pacientului a unei lentile de contact conice, in interiorul careia se gaseste o oglinda inclinata care permite sa se vada interiorul unghiului iridocornean, inaccesibil din exterior din cauza opacifi-erii progresive a corneei la jonctiunea ei cu sclerotica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gonoson - enciclopedia universala

Gonoson:  Este un cromozom sexual. Gonosomii sunt cromozomii X si Y, care sunt responsabili de determinarea sexului: femeile au doi cromozomi X, in timp ce barbatii au un cromozom X si un cromozom Y.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gorila - enciclopedia universala

Gorila:  este cea mai mare dintre maimute. Ea cantareste pana la 300 kg si inaltimea sa poate atinge 2,30 metri. Cand este deranjata, se ridica in picioare si urla, lovindu-si pieptul cu pumnii pentru a-si impresiona adversarul. Dar, in ciuda fortei sale fizice extra si aare si a imaginii de bestie feroce pe care o are in general, ea este mai degraba timida. Astazi se stie, de altfel, ca atunci cand intalneste un om ea se retrage, daca nu este amenintata. Spre deosebire de alte maimute, gorila urca rar in copaci. Merge mai mult pe pamant, sprijinindu-se pe cele patru labe. Traieste in grupuri constituite dintr-un mascul mare, 3 sau 4 femele si puii lor. Ea isi petrece cea mai mare parte a timpului cautand frunze, flori, radacini si mladite de bambus cu care se hraneste si lenevind la soare. In fiecare seara, pentru a se culca, ea isi construieste un cuib din crengi, de cele mai multe ori direct pe sol. Principalul sau inamic este omul. Ea a fost mult timp vanata de colectionarii de trofee. In prezent, gorilele sunt protejate, dar braconierii fac inca numeroase victime.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gorovei, Artur - enciclopedia universala

Gorovei, Artur:  (n. 19 februarie 1864, Falticeni - d . 19 martie 1951, Bucuresti) - folclorist. Ardelean in linie materna. A studiat Dreptul la Bucuresti si Iasi. A editat "Revista populara (1884) , cu aparitie la Falticeni si Paris si a colaborat la numeroase publicatii: "Convorbiri literare", "Anuarul Arhivei de Folclor", "Revista Fundatiilor Regale", "Viata romaneasca s.a. Lucrari: Cimiliturile romanilor, culegere, 1898; Datinile noastre la nastere, 1908; Zane si zmei, 1909; Datinile noastre la nunta, 1910; Botanica poporului roman, 1915; Credinti si superstitii ale poporului roman, 1915; Ouale de Pasti, Premiul AcademieiRomane, 1937. A scris si proza, mai ales autobiografica: Dupa dragoste, 1901; Cruzimi, 1920; Zbuciumul unui suflet nou. Jurnalul unei femei, 1938.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 52 53 54

55

56 57 58 »
«

»