´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 62

Grangurul (Oriolus oriolus) - enciclopedia universala

Grangurul (Oriolus oriolus):  Este una din cele mai atragatoare pasari care traiesc la noi in tara. Poate fi intalnit pe tot teritoriul tarii, in zonele impadurite sau in palcurile cu copaci bogati in coronament. Nu ocoleste nici parcurile si gradinile cu vegetatie bogata. Grangurul este foarte atent si prevazator, fiind greu de observat si de fotografiat. Nu doar aspectul este deosebit de frumos ci si cantecul lui. Grangurul seamana la infatisare cu sturzii iar penajul este in culori intense; galben si negru. Femela are un colorit mai sters dar in aceleasi culori, cu nuante galben-verzui pe spate. Masculul are o linie de culoare neagra in dreptul ochilor care nu se regaseste si la femela. Ciocul este roz intens iar ochii negri. Lungimea corpului este de 22-25 cm, deschiderea aripilor de 35 cm iar greutatea de 50-60 g. Hrana este alcatuita din insecte pe care le gaseste pe frunzele copacilor iar toamana tarziu se hraneste si cu diferite fructe de padure. Grangurul isi face cuibul in copacii inalti iar femela depune 3-4 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Granulariate (a unei instructiuni) - enciclopedia universala

Granulariate (a unei instructiuni):  Complexitatea actiunii codificate de instructiunea respectiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Granulom al corzilor vocale - enciclopedia universala

Granulom al corzilor vocale:  Mica masa inflamatorie, complicatie frecventa a intubatiei. La adult, granulomul corzilor vocale nu antreneaza de cele mai multe ori decat o alterare a vocii. El poate disparea spontan sau necesita o reeducare a vocii (ortofonie), chiar o ablatie chirurgicala. La copil, acest tip de granulom poate obstrua laringele si impiedica astfel retragerea tubului. Atunci trebuie procedat la ablatia granulomului prin endoscopie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Granulom dentar - enciclopedia universala

Granulom dentar:  Reactie inflamatorie la extremitatea radacinii unui dinte. Granulomul dentar urmeaza pierderii vitalitatii unui dinte (carie, fractura). Granulomul este indepartat prin curatarea si obturarea canalului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 59 60 61

62

63 64 65 »
«

»