´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 63

Granulom eozinofilic facial - enciclopedia universala

Granulom eozinofilic facial:  Afectiune cutanata caracterizata prin aparitia unei placi rosii pe fata. O manifestare rara, granulomul eozinofilic facial survine mai ales la barbatii intre 20 si 60 de ani. De origine necunoscuta, el se manifesta printr-un placard rosu-maro-niu usor proeminent, in linii mari simetric, a carui suprafata are un aspect de coaja de portocala (impestritata de orificii pilare dilatate). Granulomul eozinofilic facial este o afectiune benigna, care adesea recidiveaza si tinde sa lase cicatrice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Granulom inelar - enciclopedia universala

Granulom inelar:  Afectiune cutanata benigna caracterizata prin mici noduli, ce tind sa se grupeze in inele. Un granulom inelar se traduce prin aparitia unor mici noduli netezi, tari, nedurerosi si nepruriginosi, evoluand intr-o maniera centrifuga (din centru spre exterior), formand un inel mai coborat in centru si mai proeminent pe margine. Tratamentul este, in general, limitat la aplicatii locale de dermocorticosteroizi pentru formele putin intinse.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Granulom silicotic - enciclopedia universala

Granulom silicotic:  Leziune cutanata cauzata de prezenta silicei sub piele. Granulomul silicotic este o reactie inflamatorie la particulele de silice ce au patruns sub piele printr-o rana care, uneori, s-a produs in urma cu mai multe zeci de ani. Asociat adesea cu o sarcoidoza (boala de cauza necunoscuta, tradu-candu-se printr-o inflamatie a ganglionilor limfatici si a altor tesuturi), formeaza una sau mai multe sfere mici mai mult sau mai putin proeminente, de un rosu-galbui, elastice sau moi, la locul cicatricii. Tratamentul granulomului silicotic consta in ablatia chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Granulomatoza - enciclopedia universala

Granulomatoza:  Orice boala inflamatorie cronica ce se caracterizeaza prin aparitia de granuloame (mici mase inflamatorii) diseminate in organe si in tesuturi. Principalele granulomatoze sunt tuberculoza si sarco-idoza, dar si lepra si granulomatoza lui Wegener. In cursul unei afectiuni, prezenta granuloamelor intr-un organ orienteaza deci diagnosticul spre un mic numar de boli. Totusi, aceste boli n-au nici o legatura intre ele in ce priveste cauza, semnele si tratamentul lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 60 61 62

63

64 65 66 »
«

»