Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 64

Granulom silicotic - enciclopedia universala

Granulom silicotic:  Leziune cutanata cauzata de prezenta silicei sub piele. Granulomul silicotic este o reactie inflamatorie la particulele de silice ce au patruns sub piele printr-o rana care, uneori, s-a produs in urma cu mai multe zeci de ani. Asociat adesea cu o sarcoidoza (boala de cauza necunoscuta, tradu-candu-se printr-o inflamatie a ganglionilor limfatici si a altor tesuturi), formeaza una sau mai multe sfere mici mai mult sau mai putin proeminente, de un rosu-galbui, elastice sau moi, la locul cicatricii. Tratamentul granulomului silicotic consta in ablatia chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Granulomatoza - enciclopedia universala

Granulomatoza:  Orice boala inflamatorie cronica ce se caracterizeaza prin aparitia de granuloame (mici mase inflamatorii) diseminate in organe si in tesuturi. Principalele granulomatoze sunt tuberculoza si sarco-idoza, dar si lepra si granulomatoza lui Wegener. In cursul unei afectiuni, prezenta granuloamelor intr-un organ orienteaza deci diagnosticul spre un mic numar de boli. Totusi, aceste boli n-au nici o legatura intre ele in ce priveste cauza, semnele si tratamentul lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Granulomatoza lui Wegener - enciclopedia universala

Granulomatoza lui Wegener:  Afectiune caracterizata printr-o atingere inflamatorie si necrozanta a peretilor vaselor (angeita) care iriga aparatul respirator (fose nazale, faringe, laringe, bronhii) si rinichii. Rara si de cauza necunoscuta, granulomatoza lui Wegener face parte dintre bolile autoimune, in cursul carora organismul produce anticorpi indreptati impotriva propriilor tesuturi. Ea atinge indeosebi adultii intre 40 si 50 ani, mai des barbatii decat femeile. Afectiunea se manifesta printr-o scurgere purulenta din nas, o sinuzita, o otita, ulceratii ale gurii si leziuni multiple si bilaterale ale plamanului si bronhiilor, aflate la originea unei tuse in chinta si a unei jene respiratorii. Atingerea renala se traduce prin prezenta, in urina, a proteinelor si sangelui (proteinurie si hematurie); ea evolueaza spre o insuficienta renala care se agraveaza rapid. Tratamentul consta in administrarea de imunosupresoare si de doze mari de corticosteroizi sau in efectuarea de schimburi plasmatice. Tratamentul trebuie sa fie urmat timp de mai multe saptamani, chiar timp de mai multe luni, dar nu face intotdeauna ca boala sa nu mai evolueze spre o insuficienta renala, ceea ce duce la necesitatea dializei pe toata durata vietii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Graur, Alexandru - enciclopedia universala

Graur, Alexandru:  (n. 9 iulie 1900, Botosani - d. 9 iulie1988, Bucuresti; nume la nastere: Alter Grauer) lingvist. Licentiat in filologie clasica la Bucuresti, doctorat la Sorbona cu Antoine Meillet si Mario Roques.Profesor la Universitatea Bucuresti. Director al Editurii Academiei. Presedinte al Societatii deStudii Clasice, membru al Academiei (1955) . Lucrari: Esquisse d'une phonologie du roumain (impreuna cu Al. Rosetti) , 1938; Incercare asupra fondului principal lexical al limbii romane, 1954, Premiul de Stat; Etimologii romanesti, 1963; Nume de persoane, 1965; Tendintele actuale ale limbii romane, 1968.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 61 62 63

64

65 66 67 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct