´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 66

Grecia antica - enciclopedia universala

Grecia antica:  Denumire data teritoriilor in care a luat nastere si s-a dezvoltat civilizatia materiala si spirituala a vechilor greci (Grecia peninsulara, insulele din M. Egee, regiunile de coasta ale Asiei Mici).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Grefa - enciclopedia universala

Grefa:  Transferul, pe un bolnav primitor, al unui grefon constituit din celule, dintr-un tesut, de o parte a unui organ sau dintr-un organ in intregime. Grefa de celule sau de tesut este simpla din punct de vedere tehnic: injectarea intravenoasa a celulelor (grefa de maduva osoasa) sau aplicarea locala a unui tesut (grefa de piele, de tesut osos, de cornee). Daca grefa priveste un organ (inima, ficat, plaman, pancreas, rinichi), trebuie sa se restabileasca continuitatea circulatiei sangvine punand cap la cap, chirurgical, vasele (arterele si venele) primitorului cu cele ale grefonului. Atunci se vorbeste despre un transplant de organ. Rejectia (respingerea) grefei rezulta dintr-o incompatibilitate intre sistemul imunitar al primitorului si cel al donatorului. Acest fenomen a fost constatat de la primele incercari de grefare, atunci cand nu se putea explica fenomenul. Conditiile unei compatibilitati imunologice intre primitor si organul donatorului au fost precizate in anii

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Grefa de cornee - enciclopedia universala

Grefa de cornee:  Transplantare chirurgicala a unei bucati de cornee. Principalele indicatii ale unei grefe de cornee sunt edemele (distrofia buloasa) sau abcesele corneei, albeata (opacitatea corneei rezultand dintr-o leziune inflamatorie sau accidentala), keratoconul (deformatia corneei) si diferite afectiuni degenerative ale corneei. Grefa de cornee consta in inlocuirea unei parti a corneei bolnave sau opacifiate cu o aceeasi portiune de cornee sanatoasa sau transparenta, prelevata de la un subiect decedat sau, mult mai rar, de la insusi bolnavul in cauza. Tehnicile actuale permit sa se conserve grefonul cinci zile pana la o saptamana si deci sa se verifice absenta riscului de transmitere a unei boli virale. De obicei bun, prognosticul depinde mai ales de afectiunea in cauza. Riscurile de rejectie sunt minime, deoarece corneea este un tesut lipsit de vase, deci relativ izolat de sistemul imunitar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Grefa de ficat - enciclopedia universala

Grefa de ficat:  Transfer al unei parti sau a totalitatii ficatului de la un donator la un bolnav primitor. Grefa de ficat se practica in caz de boala hepatica congenitala sau de ciroza; alte indicatii potentiale ale sale, ca tumorile hepatice, sunt inca discutate. Ficatul bolnavului este scos pentru a fi inlocuit prin cel al unei persoane decedate. La copil, se poate ajunge sa se practice, din motive de dimensiune, o grefa redusa (nu se grefeaza decat o parte din ficatul unul adult, prea voluminos pentru un copil). Numarul mic de ficati disponibili conduce la elaborarea de noi solutii: grefa partajata (doi bolnavi primesc fiecare cate o parte de ficat), prelevarea unui fragment de ficat de la un donator viu. Este posibil ca in viitor, si sub rezerva noilor tehnici care sa impiedice rejectia, sa se realizeze heterogrefe (ficat provenind de la un animal). Mortalitatea operatorie este in jur de 5 pana la 10%. Actualmente, procentajul de supravietuire pana la 2 ani este de aproximativ 70%. Primele sase luni sunt cele mai expuse complicatiilor. Un tratament imunosupresor pe viata este indispensabil, precum si o supraveghere regulata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 63 64 65

66

67 68 69 »
«

»