´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 68

Grefa de piele a capului - enciclopedia universala

Grefa de piele a capului:  Interventie chirurgicala ce consta in transplantarea de fragmente de piele a capului, care are fire de par, in regiunile craniului dezgolite de par. Grefa de piele a capului trateaza calvitia clasica, dar si zonele de alopecie traumatica provocate de arsura pielii capului, de exemplu. Grefa consta in prelevarea sub anestezie locala de fragmente de piele a capului din zona piloasa (10 pana la 50 de fire de par) dintr-o parte putin vizibila (in jurul urechilor, in regiunea occipitala) cu scopul de a Ie reimplanta in zonele dezgolite de par. Microgrefa este actualmente tehnica cea mai utilizata. Se preleva sub anestezie locala fragmente de piele a capului acoperita cu par care cuprind 1-3 fire de par; repicarea, prin mai multe sute de mici grefe, necesita atunci mai multe sedinte (de la 6 la 12).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Grefa de rinichi - enciclopedia universala

Grefa de rinichi:  Transfer al unuia dintre rinichii subiectului donator la un bolnav primitor ai carui rinichi nu mai functioneaza. Grefa de rinichi nu se practica decat la subiectii atinsi de o insuficienta renala grava. Este grefat un singur rinichi, care va fi de ajuns pentru asigurarea functiei renale pentru intregul organism. Donatorul, de cele mai multe ori o persoana decedata, trebuie sa fie apropiat genetic de primitor. Rinichiul grefat este plasat in fosa iliaca, iar vasele sale sunt puse cap la cap cu vasele iliace ale bolnavului, uretera care iese din rinichiul grefat fiind imbinata la vezica bolnavului sau la una din ureterele sale. Dupa transplantare, se prescrie subiectului un tratament imunosupresor cu scopul de a evita respingerea grefonului. Grefa renala este incununata de succes in mai mult de 80% dintre cazuri, rezultatele fiind inca si mai bune daca donatorul are o buna compatibilitate tisulara (grupul HLA) cu primitorul. In caz de rejectie, pacientul trebuie sa-si reia sedintele de dializa. Daca el este sanatos, poate fi incercata o noua grefa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Grefa pancreatica - enciclopedia universala

Grefa pancreatica:  Transfer al unui pancreas sau de celule pancreatice de la un donator la un bolnav primitor. Grefarea unui pancreas intreg, sau transplantul de pancreas, este cea mai rara dintre transplantarile de organe; ea nu este practica decat in caz de diabet grav. O alta tehnica se va dezvolta poate, cea a grefarii de insule ale lui Langerhans, care sunt insulite de celule ce secreta in mod normal insulina si care ar fi suficient sa fie injectate bolnavului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Grefa pulmonara - enciclopedia universala

Grefa pulmonara:  Transfer al unuia sau ambilor plamani de la un donator la un bolnav primitor. Grefa pulmonara, destul de recenta (prima incercare pe om a fost practicata in 1963), este acutalmente inca una dintre grefele de organe cele mai putin practicate. Ea este indicata in caz de insuficienta respiratorie cronica grava si in cursul afectiunilor care ating vasele, ca hipertensiunea arteriala pulmonara. Dupa caz, grefa consta in inlocuirea unui plaman sau chiar a ambilor, sau realizarea grefei de bloc inima-plaman. Aceasta grefa este dificila din cauza lipsei de plamani disponibili si a complicatiilor postoperatorii (rejectie imunitara, infectie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 65 66 67

68

69 70 71 »
«

»