´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 7

Ganescu, Grigorie - enciclopedia universala

Ganescu, Grigorie:  (n. 1830 sau 1833, Craiova n. 7 aprilie 1877, Montmorency, Franta) publicist. A fostunionist, dar contra politicii lui Napoleon al III-lea (desi acesta a avut un rol important in Unirea Principatelor) . Expulzat din Franta, se stabileste la Frankfurt unde scoate ziarul L'Europe", cu J. Al. Florescu. Dupa razboiul din 1870-1871 revine in franta si capata cetatenia. A infiintat, la Tours, ziarul La Liberte". Lucrari: Diplomatie et nationalite, 1856; La Valachie depuis 1830 jusqu'

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Ganglion limfatic - enciclopedia universala

Ganglion limfatic:  Organ mic ce apartine sistemului limfatic, care joaca un rol fundamental in functia imunitara. Ganglionii limfatici sunt plasati pe traiectul limfei care circula din tesuturi spre sange: regiunea inghinala, regiunea axilara, gat etc. Unii ganglioni sunt superficiali si palpabili la subiectii firavi, altii sunt profunzi si vizibili la examenul radiologie (scaner, imagerie prin rezonanta magnetica). Un ganglion este constituit din tesut limfoid, tesut in care stau si se multiplica globulele albe de tip limfocite. Activarea si multiplicarea limfocitelor se traduce printr-o crestere a marimii ganglionului de la cativa milimetri la cativa centimetri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Ganglion nervos - enciclopedia universala

Ganglion nervos:  Ingramadire de celule, formand 0 mica umflatura pe traiectul nervilor. Un ganglion nervos contine corpii celulari ai neuronilor (celule nervoase), micile centre de comanda ale neuronilor ale caror prelungiri formeaza nervii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gangrena - enciclopedia universala

Gangrena:  Afectiune caracterizata prin moartea tesuturilor, ce afecteaza, in principal, membrele, uneori si viscerele ca ficatul, plamanul sau intestinul. Cauza principala a unei gangrene este o intrerupere locala a circulatiei sangvine. Exista doua tipuri de gangrena: gangrena uscata si gangrena umeda, care se declara atunci cand o gangrena uscata sau o plaga se complica cu o suprainfectie (care da loc unor gangrene infectioase, dintre care cea mai frecventa este gangrena gazoasa). Gangrena uscata. In aceasta necroza a tesuturilor, nu exista o infectie bacteriana; zonele atinse mor pentru ca sangele nu mai ajunge in ele, tesuturile nemaifiind oxigenate. Gangrena uscata poate fi provocata de o embolie arteriala (migrarea unui cheag care ramane blocat intr-o artera pe care o obstrueaza), o tromboza, o amputatie traumatica, o compresie (in cursul unui accident) care a durat mai mult de sase ore, o arterita (inflamatia unei artere), o arterioscleroza sau o degeratura. Tratamentul gangrenei uscate consta in ameliorarea circulatiei in regiunile afectate inainte de a nu fi prea tarziu. Daca tesuturile se infecteaza, pacientului ii sunt administrate antibiotice pentru a se impiedica instalarea unei gangrene umede.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 4 5 6

7

8 9 10 »
«

»