Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 71

Grigorescu, Dan - enciclopedia universala

Grigorescu, Dan:  (n. 13 mai 1931, Bucuresti) - istoric literar si eseist. A absolvit Filologia (engleza) la Bucuresti. A fost redactor la ESPLA, profesor la Universitatea Bucuresti, director al Bibliotecii Romane din New York, profesor invitat la Portland, Seatle si Los Angeles, membru fondator al Fundatiei ART-EXPO (1994) . A scris studii despre literatura engleza si americana, despre arta plastica: Shakespeare in cultura romana moderna, 1971; Directii in poezia secolului XX, 1975; Expresionismul, 1969; Brancusi, 1979; Istoria unei generatii pierdute: expresionistii, 1980, Premiul Academiei; Dictionar cronologic: literatura-americana, 1977, Medalia de Aur a Asociatiei CriticilorAmericani; Inainte si dupa Columb, 1987; Arta engleza, 1989; Idea and Sensitivity, Trends and tendeacies of Romanian contemporary art (Idee si senzitivitate, (Trasaturi si tendinte ale artei romanesti contemporane, 1991 - are si versiuni in romana si franceza, in acelasi an) ; Introducere in literatura comparata, 1991.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Grigurcu, Gheorghe - enciclopedia universala

Grigurcu, Gheorghe:  (n. 16 aprilie 1936, Soroca, Basarabia) - poet si critic literar. A absolvit Filologia la Cluj. Redactor la revista Familia, Oradea. Din 1990 a scris laDreptatea, Bucuresti, publicatie a PNTCD. A debutat cu versuri si a continuat sa scrie poezie aforistica, abstracta: Un trandafir invata matematica, 1968, debut; Raul incinierat, 1971; Inflorirea lucrurilor, 1973) ; Rigoarea vazduhului, 1978; Cotidiene, 1986. Critica sa literara contine, in general, evaluari ale cartilor de poezie: Teritoriu liric, 1972; Poeti romani de azi, 1979; Critici romani de azi, 1981; Existenta poeziei, 1986; De la Eminescu la Nicolae Labis, 1989.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Grindina - enciclopedia universala

Grindina:  este alcatuita din sfere sau fragmente de gheata, de diferite forme, cristalizate sau amorfe, avand diametrul intre 5 si 50 mm, uneori chiar mai mult.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gripa - enciclopedia universala

Gripa:  Boala infectioasa foarte contagioasa, cauzata de virusurile ARN Myxovirus influenza A si B din familia ortomyxovirusurilor. Gripa este transmisa pe cale respiratorie la distanta scurta. Ea se manifesta pe toata suprafata globului si este responsabila de epidemii anuale, in general iama. La fiecare 10 sau 15 ani survine o epidemic mult mai grava si mai intinsa, ca cea din anul 1919, care adus la decesul a 20 milioane de oameni in Europa. Gripa se traduce, in principal, printr-o stare febrila insotita de curbaturi, care dureaza timp de mai multe zile si regreseaza de la sine. Aceste simpto-me, relativ obisnuite, sunt aceleasi pentru numeroase boli infectioase virale sau bacteriene (stari gripale). Afectarea mucoasei respiratorii de catre virus provoaca o inflamatie a cailor respiratorii superioare (nas, gatlej, trahee) si inferioare (bronhii, plamani). Formele severe, mai ales respiratorii (edem acut pulmonar gripal, gripa maligna), pot li intalnite CU ocazia epidemiilor. Boala poate, de asemenea, sa ia un caracter de gravitate la persoanele in varsta (tulburari cardiace, complicatii infectioase) si la persoanele suferind de bronsita cronica sau de insuficienta cardiaca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 68 69 70

71

72 73 74 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct