´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 71

Grindina - enciclopedia universala

Grindina:  este alcatuita din sfere sau fragmente de gheata, de diferite forme, cristalizate sau amorfe, avand diametrul intre 5 si 50 mm, uneori chiar mai mult.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gripa - enciclopedia universala

Gripa:  Boala infectioasa foarte contagioasa, cauzata de virusurile ARN Myxovirus influenza A si B din familia ortomyxovirusurilor. Gripa este transmisa pe cale respiratorie la distanta scurta. Ea se manifesta pe toata suprafata globului si este responsabila de epidemii anuale, in general iama. La fiecare 10 sau 15 ani survine o epidemic mult mai grava si mai intinsa, ca cea din anul 1919, care adus la decesul a 20 milioane de oameni in Europa. Gripa se traduce, in principal, printr-o stare febrila insotita de curbaturi, care dureaza timp de mai multe zile si regreseaza de la sine. Aceste simpto-me, relativ obisnuite, sunt aceleasi pentru numeroase boli infectioase virale sau bacteriene (stari gripale). Afectarea mucoasei respiratorii de catre virus provoaca o inflamatie a cailor respiratorii superioare (nas, gatlej, trahee) si inferioare (bronhii, plamani). Formele severe, mai ales respiratorii (edem acut pulmonar gripal, gripa maligna), pot li intalnite CU ocazia epidemiilor. Boala poate, de asemenea, sa ia un caracter de gravitate la persoanele in varsta (tulburari cardiace, complicatii infectioase) si la persoanele suferind de bronsita cronica sau de insuficienta cardiaca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Grozescu, Iulian - enciclopedia universala

Grozescu, Iulian:  (n. 20 iunie 1839, Comlosu Mare, Timis - d. 2 iunie 1872, Comlosu Mare) poet. A absolvit Dreptul la Pesta. A colaborat la "Concordia si "Familia". Prieten cu Iosif Vulcan. Considerat precursor al lui Octavian Goga. Lucrari: Toaleta animei sufletesti, 1865; Doica Floarea, 1866; Fatalitate si noroc, 1867; Poezii, 1889.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

GRP - enciclopedia universala

GRP:  (GRouP) - extensie de fisiere utilizata de unele produse software pentru a defini fisierele care contin grupe de programe.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 68 69 70

71

72 73 74 »
«

»