´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 74

Guelfi - enciclopedia universala

Guelfi:  Membri a unei grupari politice din Italia feudala, formate mai ales din paturile comerciale si mestesugaresti, care au sprijinit pe papa in lupta impotriva imparatilor germani si a ghibelinilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gugustiucul (Streptopelia decaocto) - enciclopedia universala

Gugustiucul (Streptopelia decaocto):  Este o pasare sedentara si este una din cele mai des intalnite pasari de la noi. Gugustiucul nu a fost o pasare prezenta dintodeauna in fauna tarii noastre. Ea a aparut prin anii 1920-1930 iar de atunci a "cucerit" cu succes intreaga Europa. Gugustiucul este o pasare originara din Asia iar in Europa a ajuns pe cale naturala. Este prezenta in toate localitatile mici sau mari pe care le prefera pentru oportunitatile ideale pentru cuibarit cat si pentru abundenta de hrana. Mai ales toamna pleaca pentru a se hrani in lanurile de culturi agricole si cu precadere in cele de floarea soarelui. Gugustiucul are un colorit general cenusiu, cu nuante brune pe spate iar varfurile aripilor sunt cenusiu inchis spre negru. Specific este semigulerul de culoare neagra. Ciocul este de culoare neagra iar picioarele sunt rosiatice. Lungimea corpului este de 33cm, anvergura aripilor este de 55cm iar greutatea maxima de 220g. Hrana gugustiucului este alcatuita in general din cereale si diferite seminte. Profita des de hranitorile pentru porumbei. Cuibul il construieste de obicei in copaci, la incheieturile crengilor si intr-un stil rudimentar. Femela depune 2 oua de culoare alba care sunt clocite pe rand de ambii parinti timp de 14 zile. Perechile de gugustiuc reusesc sa creasca pana la patru serii de pui pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

GUI - enciclopedia universala

GUI:  (Graphical User Interface) - este un format de display care permite operatorului sa aleaga comenzi, sa vada fisiere si alte optiuni prin indicarea unor reprezentari pictoriale - simboluri grafice -

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gulag - enciclopedia universala

Gulag:  Sistem de lagare de munca silnica si inchisori sovietice in care, incepand din anii 1920 si pana la mijlocul anilor 1950, au fost tinuti prizonieri milioane de oameni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 71 72 73

74

75 76 77 »
«

»