´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 75

Gura - enciclopedia universala

Gura:  Cavitate a fetei ce formeaza segmentul initial al tubului digestiv si asigura functiile digestiva, respiratorie si fonatorie. Gura este limitata in partea de sus de palat, structura osoasa prelungita prin valul palatin; in partea de jos, prin planseul bucal, format, in principal, de limba. Gura participa la functiile de fonatie, servind drept cavitate de rezonanta si de modulare pentru sunetele produse in laringe; de digestie, asigurand degradarea alimentelor inainte de deglutitie, datorita enzimelor salivare; de respiratie, inlocuind respiratia nazala atunci cand aceasta este impiedicata (dar aceasta suprima efectele benefice ale foselor nazale: incalzirea aerului si eliminarea particulelor); de gustare, permitand senzatiile gustative datorita papilelor linguale. Gura poate fi sediul unor malformatii, infectii sau tumori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gura la gura - enciclopedia universala

Gura la gura:  Asistenta respiratorie de urgenta, aplicabila in asteptarea ajutoarelor medicale in caz de stop respirator sau cardiocirculator, care consta, pentru un salvator, in insuflarea de aer pe care il expira, inca bogat in oxigen, subiectului neinsufletit. Salvatorul culca subiectul pe spate, ii elibereaza gura de orice corp strain, scoate eventualele proteze dentare ale subiectului si ii trage maxilarul inferior in fata pentru a degaja intrarea in caile respiratorii, intrare obstruata la bolnavul inconstient prin caderea limbii in spate. Dupa ce a prins nasul persoanei neinsufletite intre police si index si a efectuat o inspiratie profunda, salvatorul isi pune gura deschisa pe cea a subiectului si expira profund. Inaltarea imediata a toracelui subiectului atesta eficacitatea ventilatiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gura satului - enciclopedia universala

Gura satului:  (1867-1881; 1901-1903) revista satirica saptamanala scoasa la pesta de Iosif Vulcan. Continua revista "Umoristulsi isi muta sediul la Arad, apoi la Gherla. Ion Slavici a fost, o vreme, redactorul revistei. Meritul ei este de a fi republicat literatura buna din roate zonele romanesti, inclusiv folclor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

GURU - enciclopedia universala

GURU:  (Grupul Utilizatorilor Romani de Unix) - grupare din tara noastra care si-a propus ca obiectiv de baza propagarea sistemelor de operare UNIX. Este o asociatie profesionala neguvernamentala. Printre altele, asociatia promoveaza si actiunea "Free UNIX for Romania" care vizeaza raspandirea in tara noastra a sistemului de operare UNIX, printr-o implementare din domeniul "free software", numita Linux/BSD, care nu impune restrictii sau costuri legate de difuzare si care pune la dispozitie chiar sursele programelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 72 73 74

75

76 77 »
«

»