Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 77

Gusterul (Lacerta viridis) - enciclopedia universala

Gusterul (Lacerta viridis):  Este una din cele mai frumoase vietati care traiesc la noi in tara. Mai este numita si soparla de smarald iar daca ne uitam la imagini ne dam seama imediat si de ce. Ca orice reptila, gusterul este un mare iubitor de soare care ii asigura energia necesara. Din acest motiv aceste soparle sunt prezente in numar mai mare in partea de sud a tarii si mai ales in Dobrogea. Gusterul este cea mai mare soparla intalnita la noi in tara. Poate ajunge la o lungime de 40 cm din care mai mult de jumatate este reprezentata de coada. Aceasta din urma ajuta gusterul si inpotriva pradatorilor. Atunci cand este atacat si nu poate scapa cu fuga, isi desprinde coada sau bucati din ea cu care reuseste sa pacaleasca pradatorii si astefel castiga timp suficient pentru a se adaposti. Ulterior coada se va regenera. Culoarea generala a gusterului este verde stralucitor cu nuante galbene. Coada este castanie iar pe obraji si pe gusa este de un albastru azur. Insectele formeaza hrana lor de baza dar nu se dau inapoi si de la alte specii de soparle mai mici. Inmultirea este realizata prin depunerea la adapost a unor oua mici si cu coaja subtire. Parintii nu au grija de cuib si nici de pui. Iarna hiberneaza in scorburi sau in crapaturile stanc

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gusti, Dimitrie - enciclopedia universala

Gusti, Dimitrie:  (n. 1880 - d. 1955) sociolog, etnograf. A fost profesor la Universitatile din Iasi si Bucuresti, ministru al invatamantului (1932 - 1933) , membru al Academiei Romane din 1919 si apoi presedinte al ei (1944 - 1946) , membru al mai multor academii, societati si institute de sociologie de peste hotare. Este fondatorul Scolii sociologice (monografice) de la Bucuresti. A initiat si indrumat actiunea de cercetare monografica a satelor din Romania (1925-1948) . A obtinutlegiferarea serviciului social (1939) , prin care se institutionaliza, pentru prima oara in lume, cercetarea sociologica, imbinata cu actiunea sociala practica si cu pedagogia sociala. A fondat si condus Asociatia pentru stiinta si reforma sociala (1919 - 1921) , Institutul Social Roman (1921 -1939, 1944-1948) , Institutul de stiinte sociale al Romaniei (1939-1944) , Consiliul national de cercetari stiintifice (1947-1948) . A creat, impreuna cu Victor Ion Popa, H. H. Stahl si G. Focsa, Muzeul Satului (1936) . A infiintat si a condus revistele Arhiva pentru stiinta si reforma sociala (1919 - 1943) , Sociologie romaneasca (1936 - 1944) s.a. Opere principale: Egoismus und Altruismus, 1904; Die soziologischen Betrehungen in der neuen Ethik, 1908; Cosmologia elena, 1929; Sociologia militans, vol. I, 1935; vol. I si II, 1946; Cunoastere si actiune in serviciul natiunii, 2 vol., 1939; Problema sociologiei, 1940; La science de la realite sociale, 1941.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Guta - enciclopedia universala

Guta:  Boala metabolica ce rezulta dintr-un exces de acid uric in organism. Guta afecteaza de cele mai multe ori barbatul de varsta matura. Ea poate fi consecutiva anumitor boli, hematologice in particular, sau luarii unor medicamente, dar de cele mai multe ori este legata de o obezitate sau de excese alimentare. In general, exista o predispozitie genetica pentru fabricarea de prea mult acid uric. Prezent in exces in organism, acidul uric precipita si cristalizeaza in articulatii (cel mai des la baza degetului mare de la picior, dar si la glezne, genunchi, uneori incheietura mainii si degetele mainii); ea provoaca crize acute de dureri foarte vii (crize de guta), care pot impiedica pacientul sa puna piciorul pe pamant. In absenta tratamentului de fond, articulatiile se deformeaza apoi se distrug dupa cativa ani de evolutie, iar acumularile de acid uric de sub piele fac sa apara tumefactii (tofus gutos) pe ureche, pe tendoane si pe tesuturile moi. Supraproductia de acid uric poate, de altfel, sa antreneze formarea de calculi renali a caror eliminare provoaca o colica nefretica. Criza de guta este tratata prin administrarea de colchicina si de antiinflamatoare nesteroidiene. Tratamentul excesului de acid uric in sine depinde de originea sa. Un defect de eliminare e. ste tratat cu un uricozuric (benzbromaron). Un exces de producere, cauzat de unele excese alimentare sau de un consum exagerat de alcool, impune un regim hipocaloric si suprimarea alcoolului. Subiectii predispusi genetic la fabricarea de prea mult acid uric sunt tratati cu allopurinol, care ii inhiba partial sinteza. Folosirea acestui medicament a facut practic sa dispara cazurile de guta cronica cu deformare si distrugere articulara, precum si insuficientele cronice renale de origine gutoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Guvernator - enciclopedia universala

Guvernator:  Persoana care conduce, in numele sefului statului, o unitate administrativ-teritoriala mai mare sau un teritoriu dependent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 74 75 76

77

78 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct