´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 77

Guta - enciclopedia universala

Guta:  Boala metabolica ce rezulta dintr-un exces de acid uric in organism. Guta afecteaza de cele mai multe ori barbatul de varsta matura. Ea poate fi consecutiva anumitor boli, hematologice in particular, sau luarii unor medicamente, dar de cele mai multe ori este legata de o obezitate sau de excese alimentare. In general, exista o predispozitie genetica pentru fabricarea de prea mult acid uric. Prezent in exces in organism, acidul uric precipita si cristalizeaza in articulatii (cel mai des la baza degetului mare de la picior, dar si la glezne, genunchi, uneori incheietura mainii si degetele mainii); ea provoaca crize acute de dureri foarte vii (crize de guta), care pot impiedica pacientul sa puna piciorul pe pamant. In absenta tratamentului de fond, articulatiile se deformeaza apoi se distrug dupa cativa ani de evolutie, iar acumularile de acid uric de sub piele fac sa apara tumefactii (tofus gutos) pe ureche, pe tendoane si pe tesuturile moi. Supraproductia de acid uric poate, de altfel, sa antreneze formarea de calculi renali a caror eliminare provoaca o colica nefretica. Criza de guta este tratata prin administrarea de colchicina si de antiinflamatoare nesteroidiene. Tratamentul excesului de acid uric in sine depinde de originea sa. Un defect de eliminare e. ste tratat cu un uricozuric (benzbromaron). Un exces de producere, cauzat de unele excese alimentare sau de un consum exagerat de alcool, impune un regim hipocaloric si suprimarea alcoolului. Subiectii predispusi genetic la fabricarea de prea mult acid uric sunt tratati cu allopurinol, care ii inhiba partial sinteza. Folosirea acestui medicament a facut practic sa dispara cazurile de guta cronica cu deformare si distrugere articulara, precum si insuficientele cronice renale de origine gutoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Guvernator - enciclopedia universala

Guvernator:  Persoana care conduce, in numele sefului statului, o unitate administrativ-teritoriala mai mare sau un teritoriu dependent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Gyr, Radu - enciclopedia universala

Gyr, Radu:  (n. 2 martie 1905, Campulung - d. 29 aprilie 1975, Bucuresti; nume la nastere: Radu- Coco Demetrescu) - poet. A absolvit Literele si Filosofia la Bucuresti. Conferentiar la Institutul de Literatura. Participant la miscarea legionara, inchisoare (1944-1963) . Poezia sa evolueaza de la postsimbolism la un lirism debordant, cu multe conventii folclorice: Linisti de schituri, 1924, debut; Caciulita rosie, 1926, Premiul Societatii Scriitorilor Romani; Plange Stramba Lemne, 1927; Cerbul de lumina, 1928, Premiul Academiei; Stele pentru leagan, 1936; Corabia cu tufanici, 1939, Premiul Societatii Scriitorilor Romani; Poeme de razboi, 1943; Balade, 1944. Un volum selectiv, Poezii, vol. I a aparut in 1992.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 74 75 76

77

«

»