´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 9

Gargarisn - enciclopedia universala

Gargarisn:  Solutie medicamentoasa utilizata pentru clatirea gurii si a gatlejului. Gargarismele servesc la tratarea anginelor si a tuturor inflamatiilor gurii. Sunt utilizate diverse solutii: antibiotice, antiseptice, astringente sau emoliente. Solutia trebuie sa fie scuipata. Inghitirea unei mici cantitati din greseala este un fapt fara gravitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Garia - enciclopedia universala

Garia:  cand se afla pe pamant are o pozitie aproape verticala. Traieste in grupuri mici in marile de langa Polul Nord, pana in momentul depunerii oualor: atunci, revine pe tarmuri si cuplurile se izoleaza. Femela depune un singur ou o data; cei doi parinti il clocesc pe rand timp de 1 luna. Parintele care nu cloceste pleaca la pescuit pe mare, pentru a se hrani. Garia prinde pestii sub apa, propulsandu-se cu ajutorul aripilor sale robuste. Acestea ii permit sa faca un adevarat zbor sub apa! Dupa ecloziune, parintii raman alaturi de pui in timpul zilei; noaptea, pleaca sa prinda peste pentru a-l hrani, cu schimbul. Datorita acestei tehnici, expunerea puiului la pradatori (soimul calator) este limitata; pe de alta parte, pasarile precum gaitele, corbii sau ciorile nu pot veni sa devasteze cuibul in absenta parintilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Garleanu, Emil - enciclopedia universala

Garleanu, Emil:  (n. 5 ianuarie 1878, Iasi - d. 2 iulie 1914, Campulung Muscel) - scriitor. A absolvit Scoala de Ofiteri de Infanterie din Iasi (coleg cu Gh. Braescu) . Admirator al samanatorismului, a evoluat sub influenta lui Mihail Dragomirescu. A fost unul dintre fondatorii Societatii Scriitorilor Romani (1908) , presedinte (1911-1912) . A lasat o proza nostalgica, in care evoca lumea celor mici ori a vietii simple: Batranii, Schite din viata boierilor moldoveni, 1905; Schite de razboi, 1908; Din lumea celor care nu cuvanta, 1910; Nucul lui Odobac, 1910) ; Fetita mamei, 1916.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

Garnizoana - enciclopedia universala

Garnizoana:  Unitate sau grup de unitati si de institutii militare stabilite intr-o localitate sau (in timp de razboi) intr-un loc intarit pentru a-l apara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera G

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»