´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 15

Hectolitru - enciclopedia universala

Hectolitru:  unitate de masura echivalenta cu 100 de litri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hegira - enciclopedia universala

Hegira:  Reprezinta fuga profetului Mahomed de la Mecca la Medina, in 622 d.Hr., pentru a scapa de persecutii si a fonda o comunitate noua de credinciosi; evenimentul coincide cu nasterea islamului si inceputul erei musulmane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Heliade-Radulescu, Ion - enciclopedia universala

Heliade-Radulescu, Ion:  (n. 6 ianuarie 1803, Targoviste - d. 27 aprilie 1872, Bucuresti) - scriitor si filosof. A absolvit Academia Domneasca de la Sf. Sava, unde a fost apoi profesor. A fost unul dintre initiatorii Societatii Literare (1827) . A editat Curierul romanesc si a pus bazele unui asezamant tipografic si editorial (1830) . Membru al Societatii Academice (1867) , presedinte al Academiei (1867-1870) . A fost membru fondator al Societatii Filarmonice (1833) si membru al Guvernului Provizoriu la 1848, fiind moderat A scris poezie lirica: meditatie preromantica: O noapte pe ruinurile Targovistei; elegie: Dragele mele umbre; poem autobiografic: Serafimul si heruvimul; a cantat marele spectacol cosmic: Anatolida sau Omul si fortele, 1840. A scris de asemenea satire si fabule politice: Mustele si albinele; o epopee: Mihaida si capodopera sa poetica, mitul folcloric Sburatorul, 1843, care, mai tarziu, va da titlul revistei si cenaclului lui E. Lovinescu. A teoretizat pe marginea poeziei: Curs intreg de poezie generala, 4 vol., 1868-1880, afirmand principii neoclasice. Ca prozator a lasat scrieri satirice in maniera fiziologiilor: Domnul Sarsaila autoriul. A fost preocupat de lingvistica, domeniu in care a evoluat de la fonetism la italienism: Paralelism intre dialectele roman si italian, 1869. A lasat un tratat de filosofie: Equilibru intre Anthitesi sau Spiritul si Materia, 1859-1869. Prin ansamblul activitatii sale se poate spune ca a sesizat necesitatea a ceea ce Eminescu a infaptuit: orientarea culturii romane dinspre Orient spre Occident, in acest sens contributia sa cea mai importanta este proiectul Bibliotecii Universale (1846) , avand ca model Le Pantheon litteraire al lui Louis Aime Martin, proiect ce-si propunea230 de traduceri ale capodoperelor culturii universale in zece ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Helicobacter pylori - enciclopedia universala

Helicobacter pylori:  Bacterie responsabila de gastrite si ulcere. Helicobacter pylori este gasita la unii bolnavi atinsi de gastrita cronica sau de ulcer al duodenului. Antibioticele permit o vindecare completa, fara recidive.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 12 13 14

15

16 17 18 »
«

»