´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 16

Heliocentrism - enciclopedia universala

Heliocentrism:  Conceptie conform careia Soarele se afla in centrul sistemului nostru planetar, iar Pamantul si celelalte planete se rotesc in jurul sau. Heliocentrismul a fost conceput pentru prima oara de Aristarh din Samos (265 i.Hr.), fundamentat de Copernic (1543) si dezvoltat de Kepler (1609), Galilei (1613), Newton (1687) s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Helmintiaza - enciclopedia universala

Helmintiaza:  Boala parazitara umana si animala ivita in urma infestarii cu anumiti viermi, helmintii. Helmintiazele intestinale sunt fie cauzate de nematode (viermi rotunzi) ca ascaris, tricocefal, trichina, anghilula, ankylostom, fie de viermi plati ca tenia vitelor, tenia porcilor, tenia pestilor, distomele intestinale sau bilharziile. Helmintiazele ficatului sunt cauzate fie de o infestare cu viermi adulti, galbezele (galbeaza mare a ficatului, galbeaza de China), fie de o infestare cu larve in cazul unui chist hidatic (provocat de o larva, hidatida) sau in cazul echino-cocozei alveolare, fie prin prezenta oualor, indeosebi in cazul bilharziozelor. Helmintiazele plamanilor corespund prezentei unor disto-me (galbeze) in bronhii, fie dezvoltarii unui chist hidatic. Helmintiazele exclusiv tropicale afecteaza ganglionii in cazurile de filarioze limfatice, pielea in cazul loazei, dra-cunculozei, sau oncocercozei, aceasta din urma afectand si ochii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemartroza - enciclopedia universala

Hemartroza:  Efuziune de sange intr-o articulatie, de cele mai multe ori localizata in cavitatea articulara a genunchiului. In general, o hemartroza survine imediat dupa un traumatism provocator al unei leziuni severe a articulatiei. Hemartroza se caracterizeaza de cele mai multe ori printr-o umflare si o durere a articulatiei respective. O punga cu gheata pusa pe articulatie poate ajuta la diminuarea efuziunii si a durerii. In scopul de a opri hemoragia, medicul va putea realiza un bandaj articular relativ strans si va recomanda punerea in repaus a membrului in pozitie suprainaltata timp de 2-3 saptamani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hematemeza - enciclopedia universala

Hematemeza:  Voma cu sange de origine digestiva. O hematemeza traduce o hemoragie digestiva superioara (sange mai mult sau mai putin digerat provenind din esofag, stomac sau duoden). Cauzele cele mai frecvente sunt ruptura varicelor esofagiene din cauza hipertensiunii portale la un subiect atins de ciroza, ulcerul gastroduodenal si gastritele hemoragice. O hematemeza necesita o spitalizare de urgenta pentru a-i putea aprecia gravitatea si repercusiunile sale. Tratamentul face apel de cele mai multe ori la medicamente antiulceroase, precum si la sclerozarea, realizata pe cale endoscopica, a varicelor esofagiene sau a unui ulcer hemoragie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 13 14 15

16

17 18 19 »
«

»