´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 19

Hemeralopie - enciclopedia universala

Hemeralopie:  Scadere a vederii la lumina slaba (crepuscul, iluminare slaba). O hemeralopie se intalneste, in principal, in cursul unor afectiuni care ating retina, fie ca ele sunt congenitale (retino-patie pigmentara), fie dobandite (retinopatie diabetica).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemiageuzie - enciclopedia universala

Hemiageuzie:  Pierdere a simtului gustativ pe jumatatea dreapta sau pe jumatatea stanga a limbii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemianopsie - enciclopedia universala

Hemianopsie:  Pierdere a vederii unei jumatati a campului vizual al fiecarui ochi. Hemianopsiile iau diferite aspecte, dar cele mai obisnuite sunt hemianopsiile laterale, in care fiecare ochi pierde jumatatea temporala (dinspre partea tamplei, spre exterior) sau jumatatea nazala (de partea nasului, spre interior) a vederii sale. Leziunile cailor vizuale pot avea drept cauza un traumatism cranian, o compresie exercitata de o tumora sau un accident vascular cerebral. Tratamentul este doar cel al cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemiplegie - enciclopedia universala

Hemiplegie:  Paralizie care afecteaza o jumatate (stanga sau dreapta) a corpului. Hemiplegia poate fi fie spasmodica (muschii atinsi sunt rigizi), fie flasca (muschii sunt moi si slabiti). O hemiplegie are drept cauza o leziune a caii piramidale, fasciculul de fibre nervoase care merg de la cortexul cerebral pana la diferite niveluri ale maduvei spinarii si care comanda contractia muschilor. Leziunea se afla de partea opusa membrelor atinse. Aceasta leziune este, la randul ei, consecutiva unui accident vascular cerebral, ischemic (diminuarea sau oprirea circulatiei) sau hemoragie, unei tumori sau unui traumatism ori a unei infectii a sistemului nervos (abces al creierului). Tratamentul este, in principal, tratamentul cauzei, care poate face sa regreseze hemiplegia sau impiedica sa se agraveze. Lui i se adauga tratamentul simptomelor (ventilatie asistata in caz de coma). Ulterior, reeducarea amelioreaza adesea sechelele motorii, iar ortofonia, pe cele de limbaj.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 16 17 18

19

20 21 22 »
«

»