´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 20

Hemocromatoza - enciclopedia universala

Hemocromatoza:  Boala metabolica consecutiva acumularii de fier in tesuturile organismului. Hemocromatoza primitiva este o boala rara, ereditara. Hemocromatoza secundara poate fi legata de un alcoolism cronic si mai ales de transfuziile repetate. Stocarea excesiva de fier antreneaza anomalii hepatice si endocrine. Atingerea hepatica este o ciroza, agravata in cazul consumului de alcool. Atingerea endocrina este mixta: pancreatica (diabet zaharat) si hipofizara (deficit in gonadotrofine). In plus, supraincarcarea in fier provoaca o coloratie cenusie a pielii. Tratamentul hemocromatozei consta in practicarea unor luari regulate de sange de la pacientii carc nu sunt anemici; aceste sangerari raman procedeul cel mai eficace pentru a elimina fierul in exces. Totusi, la bolnavii politransfuzati, acest tratament nu este posibil. Administrata in doze mari si de preferinta pe cale subcutanata mai multe ore pe zi, deferoxamina (agent chelator al fierului) intarzie procesul de supraincarcare in fier crescand eliminarea sa urinara si digestiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemocultura - enciclopedia universala

Hemocultura:  Tehnica de laborator vizand punerea in evidenta a prezentei sau absentei unor microorganisme patogene in sange, deci depistarea starilor septicemice si precizarea germenului responsabil, precum si a antibioticelor active fata de acesta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemodializa - enciclopedia universala

Hemodializa:  Metoda de epurare a sangelui cu ajutorul unui rinichi artificial. Hemodializa a fost adesea utilizata in anumite cazuri de intoxicatie grava, dar este mai ales tratamentul major al insuficientelor renale acuta si cronica. Cel putin pana cand este posibila practicarea unei grefe renale, tratamentul insuficientei renale cronice prin hemodializa este definitiv. Hemodializa permite epurarea sangelui de deseurile carc sunt eliminate in mod normal prin urina (uree, creatinina), corectarea unui eventual dezechilibru electrolitic (niveluri anormale de sodiu, de potasiu, de bicarbonati etc. In sange) si reechilibrarea pH-ului sangvin in caz de acidoza (aciditate sangvina excesiva). Hemodializa consta in punerea in contact, prin intermediul unei membrane semipermeabile numita dializor (care nu lasa sa treaca decat moleculele de dimensiuni mici si medii), a sangelui bolnavului cu un lichid a carui compozitie este apropiata de cea a plasmei normale (dializat). In caz de insuficienta renala cronica, sedintele de tratament dureaza intre 4 si 5 ore de trei ori pe saptamana. Majoritatea pacientilor se deplaseaza la centrele de hemodializa spitalicesti, publice sau particulare. Dar sedinta poate avea loc si la domiciliul pacientului (in acest caz, acesta urmeaza mai inainte o pregatire, el si partenerul de viata, sau parintii daca este vorba de un copil), in caz de insuficienta renala acuta, sedintele au loc in ritmuri variabile, dupa gravitatea tulburarii, in serviciile de nefrologic sau de reanimare, zilnic in cazurile grave. O supraveghere medicala, asigurata de catre un nefrolog, este obligatorie. Acesta fixeaza durata sedintelor, cantitatea de apa plasmatica de filtrat si tratamentele anexe, dietetice si medicamentoase. Hemodializa este perfect compatibila cu o viata normala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemodilutie - enciclopedia universala

Hemodilutie:  Tehnica ce consta, inaintea unei operatii chirurgicale cu risc hemoragie, in prelevarea a doua sau trei unitati de sange de aproximativ 400 mililitri fiecare de la un subiect (inlocuind aceasta cantitate de sange cu un lichid mai putin dens) cu scopul de a putea ca, la sfarsitul interventiei sau chiar imediat dupa ea, sangele propriu sa-i fie reinjectat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 17 18 19

20

21 22 23 »
«

»