´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 22

Hemoglobinurie - enciclopedia universala

Hemoglobinurie:  Prezenta a hemoglobinei in urina. Hemoglobinuria este un semn de hemoliza (distrugerea globulelor rosii) importanta in interiorul vaselor sangvine. Hemoglobinuria se traduce prin emisia de urina de culoare rosie-inchisa. Un astfel de semn trebuie sa duca la cautarea cauzei hemolizei si, indeosebi, a unei anemii hemolitice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemograma - enciclopedia universala

Hemograma:  Numararea elementelor figurate ale sangelui (globule albe, globule rosii, plachete). O hemograma este realizata plecand de la o prelevare de sange venos la adult, de sange capilar la un copil mic. Ea comporta doua tipuri de analiza. Un tip de analize este cantitativ si descrie numarul de elemente figurate, nivelul de hemoglobina, concentratia medie a globulelor rosii in hemoglobina, valoarea hematocritului (procentul volumului globulelor rosii in raport cu volumul sangvin total) si volumul globular mediu. Celalalt tip este morfologic si descrie aspectul diferitelor celule. Aceasta numarare permite depistarea a foarte numeroase afectiuni (anemii, inflamatii, reactii imunitare etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemoliza - enciclopedia universala

Hemoliza:  Distrugere a globulelor rosii. Durata de viata a globulelor rosii in organism e. ste, in stare normala, de aproximativ 120 zile. Hemoliza este atunci efectuata de catre celulele macrofage ale maduvei osoase si ale ficatului. Diferitii constituenti ai globulului rosu sunt in continuare reciclati si reutilizati de catre organism. O hemoliza patologica poate sa fie urmarea unei anomalii particulare a globulului rosu, ca in cazul drepanocitozei sau al deficitului in glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, a unei agresiuni exterioare (hemoliza mecanica din cauza prezentei unei proteze cardiace, paludism) sau a unei boli autoimune. O hemoliza patologica se traduce printr-o crestere a nivelului de bilirubina libera, printr-o scadere a unei glicoproteine din plasma, haptoglobina, si, atunci cand hemoliza este mai ales intravasculara, printr-un nivel mai ridicat al hemoglobinei plasmatice din sange si printr-o hemoglobinurie (prezenta hemoglobinei in sange).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemopatie - enciclopedia universala

Hemopatie:  Boala a sangelui. Anemiile si leucemiile, de exemplu, sunt hemopatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 19 20 21

22

23 24 25 »
«

»