Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 23

Hemoptizie - enciclopedia universala

Hemoptizie:  Eliminare pe gura de sange provenind din aparatul respirator. O hemoptizie este consecutiva rupturii unui vas sangvin la un nivel oarecare al arborelui respirator. Ea nu trebuie sa fie confundata cu o hematemeza (vomare de sange provenind din leziuni ale aparatului digestiv), nici cu prezenta sangelui in gura rezultata dintr-o sangerare la nivelul nasului (epistaxis). O hemoptizie este de cele mai multe ori consecutiva unei bronsite cronice care s-a infectat, unei tuberculoze pulmonare vechi sau recente, unei dilatatii a bronhiilor, unei embolii pulmonare sau unui cancer al bronhiilor. Oricare ar fi cantitatea de sange scuipata, hemoptizia este un semn de alarma important si trebuie intotdeauna sa duca la o consultatie medicala, chiar la o spitalizare imediata. Cauza hemoptiziei este cea care trebuie tratata cu prioritate. Odihna, medicamentele antihemoragice si anxioliticele sunt, in general, eficace. Daca hemoptizia este abundenta sau persistenta, se poate dovedi necesara o embolizare arteriala bronsica. Ea consta in obliterarea arterei bronsice cu ajutorul unor particule injectate sub control radiologie. O interventie chirurgicala, in caz de sangerare rebela si localizata, poate sa fie indicata in rare cazuri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemoragia retiniana - enciclopedia universala

Hemoragia retiniana:  O hemoragie retiniana este o scurgere sangvina situata in retina. O hemoragie retiniana poate fi cauzata de o ocluzie a unei vene care dreneaza sangele retinei, de o hipertensiune arteriala, de un diabet sau de o degenerescenta a retinei legata de varsta sau de miopie. Ea se manifesta printr-o scadere a vederii atunci cand este destul de importanta si cand priveste polul posterior al retinei si macula. Hemoragiile periferice fara alterarea vederii pot sa treaca neobservate; doar examenul fundului de ochi cu lampa cu fanta poate permite decelarea lor. O hemoragie retiniana poate genera o hemoragie intra-vitroasa. Nu se cunoaste vreun mijloc care sa faca sa dispara acest tip de hemoragie. Hemoragia subconjunctivala. Este o scurgere sangvina amplasata sub conjunctiva, membrana transparenta care acopera albul ochiului. O hemoragie subconjunctivala se poate produce spontan, fie ca urmare a unei chinte de tuse, a unor varsaturi repetate, fie prin cresterea presiunii venoase sau in cursul unui puseu de hipertensiune arteriala. Ea mai poate fi cauzata de tulburari ale coagularii. O intindere de un rosu aprins uniform, mai mult sau mai putin extinsa, apare, atingand limbul (limita dintre cornee si sclerotica). Nu se manifesta nici durere, nici scadere a acuitatii vizuale, iar descoperirea este adesea intamplatoare. Atunci cand aceasta intindere survine in urma unui traumatism, adesea nu este vazuta limita posterioara si este important sa se verifice starea altor structuri oculare. Ea se resoarbe in ambele cazuri fara tratament in aproximativ doua saptamani. Episoadele repetate pot traduce o slabiciune locala a vaselor conjunctivale sau o tensiune arteriala crescuta de care nu se stie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemoragie - enciclopedia universala

Hemoragie:  Scurgere de sange in afara vaselor sangvine. O hemoragie este numita externa daca sangele se scurge direct in exterior, interna daca se produce intr-o cavitate (torace, abdomen) sau intr-un organ intern (stomac, intestin); cand sangele iese pe caile naturale (gura, anus, uretra), hemoragia se numeste secundar exteriorizata. O hemoragie are drept cauza un traumatism, lezarea unui organ (inflamatie, ulcer, tumora) sau o anomalie a vaselor (anevrism, fragilitate prin hipertensiune arteriala). Acesta consta in oprirea hemoragiei, in general prin interventie chirurgicala. Atunci cand hemoragia este externa si consecutiva unei plagi a vaselor gatului sau ale unui membru, ea poate fi intrerupta prin compresia -cu mana sau cu un pachet de tifon - punctului de sangerare sau a unui punct situat pe traiectul trunchiului arterial care alimenteaza sangerarea. De asemenea, se poate pune un garou, fie la radacina membrului, fie imediat in amonte de sangerare, dar aceasta tehnica nu este lipsita de pericole. De asemenea, trebuie inlocuit volumul de sange pierdut perfuzand intr-o vena solutii de umplutura (gelatine, dextrani). Acestea din urma sunt insuficiente in cazurile cele mai grave, cand trebuie sa se recurga la transfuzii sangvine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemoragie digestiva - enciclopedia universala

Hemoragie digestiva:  Scurgere sangvina provenind din tubul digestiv. Hemoragia tubului digestiv superior. Este o sangerare ce provine din esofag, din stomac sau din duoden, exteriorizata prin vome sangerande numite hematemeze. O hemoragie a tubului digestiv superior este consecinta unui ulcer gastroduodenal, unei tumori (benigne sau maligne), unei rupturi de varice situate in esofag, sau unei gastrite acute, de cele mai multe ori provocate de medicamentele antiinflamatorii. Diagnosticarea se face prin fibroscopie. Aceasta, realizata cu ajutorul unui tub optic suplu introdus prin gura in tubul digestiv, permite adesea s

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 20 21 22

23

24 25 26 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct