Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 24

Hemoragie ginecologica - enciclopedia universala

Hemoragie ginecologica:  Scurgere de sange prin vagin. Cauza cea mai probabila a unei hemoragii ginecologice este menstruatia. Cand sangele provine din uter, hemoragia ginecologica poate, de asemenea, si fie cauzata de o endometrita (infectie a mucoasei uterine) nude un cancer al uterului, boli care pot surveni in aceeasi misura si inainte, si dupa menopauza. Se deosebesc meno-ragiile (scurgeri menstruale anormal de indelungate) si inetroragiile (scurgeri sangvine in afara fluxului menstrual), care apar ca urmare a unei tulburari hormonale sau a unui miom (fibrom). Uterul poate, de asemenea, sa sangereze in timpul sarcinii: atunci se vorbeste de o hemoragie obstetricala. In timpul primelor luni de sarcina, aceste sangerari pot anunta un avort spontan. Daca sangerarea intervine intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, ea poate traduce o problema fetala sau materna. Cand sangele provine din colul uterin, sangerarea poate fi cauzata de un ectropion cervical (tesut glandular suplimentar ce inconjoara colul uterin), iar scurgerea survine de cele mai multe ori dupa raporturile sexuale. O cervicita (inflamatie a colului uterin), polipii, un cancer al colului pot, de asemenea, sa aiba drept simptom o sangerare a colului uterin. Sangerarile provenind din peretele vaginal sunt mai putin frecvente decat sangerarile colului uterin si ale uterului. Ele pot proveni eventual dintr-o ranire produsa de raporturile sexuale, mai ales dupa menopauza, peretii vaginali devenind atunci mai subtiri si mai fragili. Se intampla ca o vaginita grava sa produca sangerari. O sangerare vaginala poate, de asemenea, sa fie cauzata de cancerul de vagin. Tratamentul este cel al cauzei. Infectiile sunt tratate cu antibiotice. Peretii fragilizati pot fi fortificati prin aplicarea unor creme continand hormoni estrogeni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemoragie intraoculara - enciclopedia universala

Hemoragie intraoculara:  Efuziune sangvina intr-una din diferitele parti ale ochiului. Dupa localizare, se deosebesc mai multe feluri de hemoragie intraoculara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemoragie meningeana - enciclopedia universala

Hemoragie meningeana:  Scurgere de sange in meninge, invelisurile care inconjoara creierul. O hemoragie meningeana este consecutiva unei rupturi spontane a unui anevrism arterial (mica zona dilatata a unei artere) sau unui traumatism cranian. Sangele se scurge intre foitele meningelor si tapiseaza encefalul sub bolta craniana. Brusc, bolnavul simte dureri de cap insuportabile, vomita in jeturi, nu suporta lumina (fotofobie) si, adesea, cade brusc in stare de inconstienta. Nu are febra. Alte semne dovedesc o leziune cerebrala: nu poate vorbi, are o paralizie faciala sau un deficit motor pe o singura parte. Acestea pot sa se dezvolte in cateva minute sau in cateva ore. O scanografie si o punctie lombara, prin care se recolteaza un lichid cefalorahidian amestecat cu sange, sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului. Tratamentul este cel al cauzei, prin interventie chirurgicala cand aceasta este posibila. Hemoragiile menin-geene sunt accidente vasculare cerebrale al caror pronostic este foarte rezervat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemoroid - enciclopedia universala

Hemoroid:  Varice ale venelor situate in jurul anusului. Hemoroizii, patologie destul de obisnuita la adult, se impart, dupa amplasarea lor, in hemoroizi interni si hemoroizi externi. Aparitia lor este favorizata de ereditate, de constipatie; sarcina, prin intermediul hipertensiunii venoase pe care o produce, este, de asemenea, un factor predispozant. Uneori fara simptome, hemoroizii pot totusi sa se manifeste in doua feluri: prin dureri si/sau prin sangerari. Durerile pot merge pana la o senzatie de greutate anala, in caz de inflamatie locala (anita hemoroidala), pana la o durere violenta si insuportabila in caz de strangulare a unui prolaps hemoroidal (hemoroid exteriorizat si vizibil), numit procidenta hemoroidala. Trombozele hemoroidale (tume-factii albastrui, rotunjite si tari, provenite din formarea cheagurilor sangvine), de cele mai multe ori externe, sunt, de asemenea, responsabile de dureri mari. Sangerarile, sau rectoragiile hemoroidale, provin din leziunile retelei capilare adiacente zonei hemoroidale interne. Sangerarea, de culoare rosu-aprins, e. ste de cele mai multe ori putin abundenta si declansata de defecatic. Totusi, orice sangerare trebuie sa conduca la un examen rectoscopic aprofundat, astfel incat sa poata exclude ipoteza unui cancer. Diagnosticarea, usoara, se face in cursul unui examen, zis proctologic, care cuprinde tuseul rectal, examenul bordului anal si anuscopia (examenul anusului cu ajutorul unui tub numit anuscop, dotat cu un dispozitiv optic). Acesta incepe prin administrarea de laxative neiritante, prin absorbtia de medicamente anti-inflamatoare sau destinate ameliorarii circulatiei si tonicitatii venoase si prin aplicatii locale de antiseptice si de anestezice. Hemoroizii pot, de asemenea, sa fie tratati prin interventii realizabile pe cale endoscopica: injectii sclerozante, ligatura elastica servind la strangerea bazei hemoroidului si la antrenarea necrozei sale, crioterapie. In caz de esec al tratamentului medical sau in cazul unei patologii severe, trebuie sa se practice o hemoroidectomie (excizia hemoroizilor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 21 22 23

24

25 26 27 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct