Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 26

Hemostaza primara - enciclopedia universala

Hemostaza primara:  Totalitate a fenomenelor fiziologice care permit oprirea unei hemoragii prin formarea unui trombus trombocitar (agregare de plachete in contact cu vasul lezat).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hemotorax - enciclopedia universala

Hemotorax:  Efuziune de sange in cavitatea pleurala. Un hemotorax are cel mai des drept cauza un traumatism al toracelui, cu sau fara fractura de coasta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Heparina - enciclopedia universala

Heparina:  Substanta anticoagulanta naturala care e. ste continuta de catre toate tesuturile organismului. Heparina este indicata pentru actiunea ei foarte rapida asupra trombozei (formarea cheagurilor in vasele sangvine) fie atat in mici doze pe cale subcutanata, cu scop preventiv intr-o flebita - de exemplu la persoanele imobilizate la pat -, fie in doze mai mari si pe cale subcutanata sau intravenoasa atunci cand exista deja o tromboza. Heparina este contraindicata atunci cand pacientul este subiect al unor hemoragii (boala de coagulare) sau daca e. ste alergic la heparina. Asocierea cu alte medicamente care au, de asemenea, efecte anticoagulante (aspirina, antiinflamatoare, antivitamina K) este proscrisa. Pot surveni unele efecte nedorite: sangerari, trombopenie (scaderea nivelului plachetelor sangvine), osteoporoza (fragilitate osoasa cu risc de fractura spontana) in cursul tratamentelor indelungate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hepatectomie - enciclopedia universala

Hepatectomie:  Ablatie chirurgicala partiala sau totala a ficatului. O hepatectomie este practicata de cele mai multe ori pentru a realiza ablatia unei tumori maligne, dar uneori si a uneia benigne, a unui chist sau a unei plagi. O hepatce-tomie partiala poate indeparta pana la 70% chiar 80% din ficat. Partea de ficat restanta prolifereaza si inlocuieste in cateva saptamani partea indepartata. Hepatectomia totala este in mod obligatoriu urmata de un transplant de ficat. Pentru a limita riscul de hemoragie, se tncepe prin realizarea unui clampaj (compresie cu o mica pensa) al arterei hepatice, al venei porte si, la nevoie, al venei cave inferioare. Mai mult, in hepatectomiile partiale, pentru a evita sangerarea pe durata lunga a partii ramase de ficat, se practica o ligatura sau un clampaj al vaselor bucatii de ficat, completate cu aplicarea unui produs hemostatic numit lipici biologic. Hepatectomia este o interventie grea, dar istazi e bine cunoscuta si a intrat in practica curenta. Prognosticul ei depinde de boala in cauza (cancer, chist).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 23 24 25

26

27 28 29 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct