´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 29

Hernie - enciclopedia universala

Hernie:  Proeminare a unui organ sau a unei parti dintr-un organ in afara cavitatii in care este continut in mod normal, printr-un orificiu natural sau accidental.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hernie a peretelui abdominal - enciclopedia universala

Hernie a peretelui abdominal:  Proeminare a unei mici parti a continutului abdomenului prin peretele acestuia. Hernia contine de cele mai multe ori tesut adipos, un fagment de intestin subtire si uneori al colonului, in mod exceptional apendicele sau un ovar. O hernie a peretelui abdominal este cauzata de o dehiscenta (indepartare a fibrelor) a muschilor abdomenului, prin care se exteriorizeaza un sac, zis sac herniar, format dinperitoneu si acoperit de piele, a carui baza se numeste edet. Cauzele acestei dehiscente sunt fie congenitale (malformatie), fie dobandite, provocate printr-un efort intens sau repetat (ridicare de greutati), de o tuse cronica, de o luare mare in greutate sau de o interventie chirurgicala. Hernia formeaza o tumefactie mai mult sau mai putin voluminoasa pe abdomen; ea poate fi abia vizibila sau poate sa nu proemineze decat in anumite momente. Ea iese sau creste in volum atunci cand creste presiunea abdominala (eforturile de tuse). Ea este reductibila: poate fi impinsa cu usurinta inapoi. Supla la pipait, ea este de cele mai multe ori nedureroasa. Hernia risca totusi sa se complice brusc printr-o stran-gulatie; compresia tesuturilor si vaselor la nivelul coletului poate provoca atunci o ocluzie intestinala (oprirea tranzitului, varsaturi, balonare) daca hernia este formata de un fragment de intestin. Hernia, in acest caz, iese in permanenta, nu poate fi redusa si ramane tare si sensibila la palpare, semne carora li se adauga cele ale unei ocluzii intestinale (vomarea alimentelor, apoi bila verzuie, oprirea scaunelor). Bandajele hemiare sunt aproape intotdeauna nerecomandabile, deoarece ele impiedica foarte rar o hernie sa iasa in afara si nu impiedica niciodata stran-gulatia lor. Interventia chirurgicala, denumita hemiorafie, este singurul tratament al herniei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hernie diafragmatica - enciclopedia universala

Hernie diafragmatica:  Proeminare a unor organe sau a unor parti de organe abdominale in torace printr-un orificiu al diafragmului. Exista doua tipuri de hernii diafragmatice, de gravitate foarte diferita: hernia diafragmatica congenitala si, la adult, hernia hiatala. Hernia diafragmatica congenitala. O hernie diafragmatica congenitala este consecutiva urcarii, printr-o bresa a diafragmului legata de o malformatie congenitala, a viscerelor abdominale, care comprima astfel mai mult sau mai putin intens plamanii si inima. Ea se traduce printr-o hipoplazie a plamanilor (acestia sunt insuficient dezvoltati) si prin malformatii cardiace. Ecografia permite diagnosticarea unei hernii diafragmatice congenitale in timpul sarcinii si asigurarea unei mai bune tratari in perioada postnatala. La nastere, aceasta hernie se manifesta printr-o insuficienta grava si acuta a respiratiei. Tratamentul comporta, in general, o reanimare imediata, mai ales respiratorie, urmata de o suturare chirurgicala a diafragmului. Hernie hiatala este consecutiva urcarii, prin orificiul diafragmului destinat in mod normal esofagului, a polului superior al stomacului. Cauza sa este necunoscuta, dar obezitatea este un factor favorizant. Hernia in sine nu provoaca simptome. Totusi, ea poate fi cauza unui reflux gastroesofagian, care se traduce uneori prin arsuri care urca mai mult sau mai putin sus, spre gura, declansate de pozitia aplecat in fata sau culcat si riscand sa evolueze spre o esofagita (inflamatie) apoi spre o ingustare a esofagului. Tratamentul este cel al refluxului gastroesofagian: evitarea intinderii in pat imediat dupa masa, evitarea felurilor de mancare prea abundente, a alcoolului. Tratamentul chirurgical nu este avut in vedere decat in caz de esec sau in caz de complicatii grave.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hernie discala - enciclopedia universala

Hernie discala:  Proeminare a discului intervertebral in afara limitelor sale normale. Hernia discala survine de cele mai multe ori intre 20 si 30 ani. Ea priveste discul intervertebral care este constituit din doua parti: un nucleu gelatinos central (nutieus pul-posus) si un inel de fibre periferice care leaga cele doua vertebre una de alta. Daca inelul este fisurat, nucleul trece spre exterior dand nastere unei proeminente in afara coloanei vertebrale si comprimand de cele mai multe ori o radacina nervoasa, chiar maduva spinarii. Herniile survin de cele mai multe ori la nivel lombar. Ele afecteaza mai rar vertebrele cervicale. Cauza distrugerii discului poate fi un surmenaj moderat, dar repetat (muncitorii manuali), sau ridicarea unei greutati mari, chiar o torsionare brusca a trunchiului. O hernie discala se manifesta printr-o durere acuta si o redoare a coloanei vertebrale. Compresia unei radacini nervoase provoaca o nevralgie (sciatica, nevralgie cervicobrahiala) asociata cu furnicaturi, chiar cu o paralizie. Compresia maduvei spinarii provoaca paralizii ale membrelor. Herniile lombare antreneaza uneori o paralizie a sfincterelor. Diagnosticul este confirmat printr-un scaner sau, mai rar, printr-o saccoradiculografie. Acesta vizeaza mai intai de toate atenuarea durerilor vertebrale si nevralgiile; odihna la pat, analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene (la inceput sub forma injectabila), la nevoie infiltratii peridurale cu corticosteroizi. Pentru a diminua durerile persistente si pentru a limita resutele, se pot prescrie masaje, sedinte de kineziterapie si purtatul unui lombostat (corset abdominal) sau a unui colier cervical. In caz de esec, se recurge la chimionucleoliza (distrugerea nucleului discului prin injectarea unei enzime, papaina), chiar la chirurgie. Paraliziile si, in mod particular, compresiile maduvei impun un tratament chirurgical de urgenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 26 27 28

29

30 31 32 »
«

»